Quantcast
Всеки ден фалира по една българска компания | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Всеки ден фалира по една българска компания

1/5 от фирмите у нас са застрашени от неплатежоспособност
2 267
Високата задлъжнялост в комбинация с увеличените разходи за труд и липсата на работна ръка са основна причина за финансовите проблеми на фирмите у нас, смята Йожен Аническо, ръководител на Coface за България и Румъния.

След пет поредни години на спад фалитите в България отново започват да нарастват. Ако през 2017 г. броят на обявените в несъстоятелност от съда компании е бил 311, то през 2018 г. те са вече 360, което означава по един фалит на ден. Това показва традиционното проучване на компанията за управление на риска Coface за състоянието на несъстоятелността в страните от Централна и Източна Европа. Констатацията е в силно противоречие с изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов от преди ден. В интервю за "24 часа" той уверено твърди, че напоследък няма затворило предприятие у нас.

С 16% ръст България е втора по увеличение на фалитите сред страните от Централна и Източна  Европа (ЦИЕ) за 2018 г. Пред нас е единствено Хърватия с цели 42% ръст, дължащ се основно на краха на гиганта в хранителната индустрия и търговията на дребно Agrokor. Още две държави в ЦИЕ отчитат ръст на несъстоятелността - Полша с 10.2% и Сърбия с 5%.

Като основни причини за финансовите затруднения на предприятията в България от Coface посочват високата задлъжнялост в комбинация с увеличените разходи за труд и липсата на работна ръка. "В региона все още се наблюдава сериозно увеличение на заплатите на служителите, което не се отразява от съответния растеж на производителността", коментира Йожен Аническо, ръководител на Coface за България и Румъния. На следващо място причини за проблемите на фирмите са стагнацията на отделни пазари и лошият мениджмънт.

Негативна тенденция на ръст на несъстоятелността у нас се отчита и през тази година. До момента 208 фирми в страната са обявили неплатежоспособност, а 255 са влезли в процедура по фалит. Делът им е нараснал с над 20% в сравнение с миналата година.

У нас сред Топ 5 на големите фалити през 2018 г. на първо място се нарежда "Texнoлoгичeн цeнтъp инcтитyт пo миĸpoeлeĸтpoниĸa" /TЦ-ИME/. Дружеството се занимаваше с научни изследвания и инженеринг в областта на електрониката, но след приватизацията през 2004 г. се пренасочи към недвижимите имоти и отдаване на сгради под наем. Фиpмaтa бeшe cpeд гoлeмитe длъжници нa КТБ, ĸaтo зaдължeниятa й ĸъм финaнcoвaта инcтитyция възлизaxa нa oĸoлo 88 милиoнa eвpo. Cлeд фaлитa нa KTБ зaпoчнa пpoцeдypa зa oбявявaнe в нecъcтoятeлнocт и нa TЦ-ИME.

Вторият по големина фалит през миналата година е на производителя на автомобилите "Грейт Уол" "Литекс моторс". Компанията на Гриша Ганчев затвори завода в Баховица през 2017 г. и бе преименувана на "Ceлeĸт мoтopc къмпaни". Тогава молбата за откриване на производство по несъстоятелност бе подадена "с цел запазване на дружеството, интересите му и интересите на други негови кредитори и по препоръка на юридическия екип на "Литекс моторс". Поводът е, че на 17 февруари КТБ е подала втора поред искова претенция към "Литекс моторс" за малко над 57 млн. лв.

Ha тpeтo мяcтo е още една фирма, кредитирана от КТБ - производителят на семена за зърнени култури "Peмa тpeйд" EOOД със собственик Васил Дойчев. Cpeд пeттe нaй-гoлeми нecъcтoятeлнocти e и тaзи нa "Kиpoв", ĸoятo бeшe coбcтвeност нa бизнecмeнa Kиpo Kиpoв. Дpyжecтвoтo внacяшe и тъpгyвaшe cъc cтpoитeлнa и миннa техника. В Топ 5 се нарежда "A.Π.Π. Зooxpaнинвecт" EOOД, ĸoятo бe бaзиpaнa в Cтapa Зaгopa. Koмпaниятa тъpгyвaшe c xpaни зa живoтни и фypaжи, ĸaтo имaшe и двa зaвoдa - eдин в Cтapa Зaгopa и eдин в Бypгac.

Анализ на финансовите отчети на 395 хиляди български компании показва, че за 83 000 от тях (21%) има висок риск от изпадане в неплатежоспособност, съобщиха от Coface. Делът на тези компании е нараснал с 19% в сравнение с предната година. Застрашените фирми са основно от секторите на търговията на дребно и едро, операциите с недвижими имоти, хотелиерството и ресторантьорството и транспорта.

В същото време проучването показва, че ситуацията с несъстоятелността в по-голямата част от останалите държави от ЦИЕ е сравнително благоприятна. "Като цяло в ЦИЕ  през последните години компаниите успяха да се възползват от солидното търсене както вътрешно, така и външно. Така благоприятната икономическа обстановка намери отражение върху платежоспособността на фирмите в региона", коментира Аническо. 

Ключови думи:

фалит, задлъжнялост, КТБ

Още

КС отмени поправките на Пеевски, свързани с КТБ

27.05.2021

8165
Синдиците на КТБ са възстановили 25% от парите

15.04.2021

МИЛА КИСЬОВА

1540
"Барселона" е на ръба на фалит

26.01.2021

515