Quantcast
Всеки ден фалира по една българска компания | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Всеки ден фалира по една българска компания

1/5 от фирмите у нас са застрашени от неплатежоспособност
2 261
Високата задлъжнялост в комбинация с увеличените разходи за труд и липсата на работна ръка са основна причина за финансовите проблеми на фирмите у нас, смята Йожен Аническо, ръководител на Coface за България и Румъния.

След пет поредни години на спад фалитите в България отново започват да нарастват. Ако през 2017 г. броят на обявените в несъстоятелност от съда компании е бил 311, то през 2018 г. те са вече 360, което означава по един фалит на ден. Това показва традиционното проучване на компанията за управление на риска Coface за състоянието на несъстоятелността в страните от Централна и Източна Европа. Констатацията е в силно противоречие с изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов от преди ден. В интервю за "24 часа" той уверено твърди, че напоследък няма затворило предприятие у нас.

С 16% ръст България е втора по увеличение на фалитите сред страните от Централна и Източна  Европа (ЦИЕ) за 2018 г. Пред нас е единствено Хърватия с цели 42% ръст, дължащ се основно на краха на гиганта в хранителната индустрия и търговията на дребно Agrokor. Още две държави в ЦИЕ отчитат ръст на несъстоятелността - Полша с 10.2% и Сърбия с 5%.

Като основни причини за финансовите затруднения на предприятията в България от Coface посочват високата задлъжнялост в комбинация с увеличените разходи за труд и липсата на работна ръка. "В региона все още се наблюдава сериозно увеличение на заплатите на служителите, което не се отразява от съответния растеж на производителността", коментира Йожен Аническо, ръководител на Coface за България и Румъния. На следващо място причини за проблемите на фирмите са стагнацията на отделни пазари и лошият мениджмънт.

Негативна тенденция на ръст на несъстоятелността у нас се отчита и през тази година. До момента 208 фирми в страната са обявили неплатежоспособност, а 255 са влезли в процедура по фалит. Делът им е нараснал с над 20% в сравнение с миналата година.

У нас сред Топ 5 на големите фалити през 2018 г. на първо място се нарежда "Texнoлoгичeн цeнтъp инcтитyт пo миĸpoeлeĸтpoниĸa" /TЦ-ИME/. Дружеството се занимаваше с научни изследвания и инженеринг в областта на електрониката, но след приватизацията през 2004 г. се пренасочи към недвижимите имоти и отдаване на сгради под наем. Фиpмaтa бeшe cpeд гoлeмитe длъжници нa КТБ, ĸaтo зaдължeниятa й ĸъм финaнcoвaта инcтитyция възлизaxa нa oĸoлo 88 милиoнa eвpo. Cлeд фaлитa нa KTБ зaпoчнa пpoцeдypa зa oбявявaнe в нecъcтoятeлнocт и нa TЦ-ИME.

Вторият по големина фалит през миналата година е на производителя на автомобилите "Грейт Уол" "Литекс моторс". Компанията на Гриша Ганчев затвори завода в Баховица през 2017 г. и бе преименувана на "Ceлeĸт мoтopc къмпaни". Тогава молбата за откриване на производство по несъстоятелност бе подадена "с цел запазване на дружеството, интересите му и интересите на други негови кредитори и по препоръка на юридическия екип на "Литекс моторс". Поводът е, че на 17 февруари КТБ е подала втора поред искова претенция към "Литекс моторс" за малко над 57 млн. лв.

Ha тpeтo мяcтo е още една фирма, кредитирана от КТБ - производителят на семена за зърнени култури "Peмa тpeйд" EOOД със собственик Васил Дойчев. Cpeд пeттe нaй-гoлeми нecъcтoятeлнocти e и тaзи нa "Kиpoв", ĸoятo бeшe coбcтвeност нa бизнecмeнa Kиpo Kиpoв. Дpyжecтвoтo внacяшe и тъpгyвaшe cъc cтpoитeлнa и миннa техника. В Топ 5 се нарежда "A.Π.Π. Зooxpaнинвecт" EOOД, ĸoятo бe бaзиpaнa в Cтapa Зaгopa. Koмпaниятa тъpгyвaшe c xpaни зa живoтни и фypaжи, ĸaтo имaшe и двa зaвoдa - eдин в Cтapa Зaгopa и eдин в Бypгac.

Анализ на финансовите отчети на 395 хиляди български компании показва, че за 83 000 от тях (21%) има висок риск от изпадане в неплатежоспособност, съобщиха от Coface. Делът на тези компании е нараснал с 19% в сравнение с предната година. Застрашените фирми са основно от секторите на търговията на дребно и едро, операциите с недвижими имоти, хотелиерството и ресторантьорството и транспорта.

В същото време проучването показва, че ситуацията с несъстоятелността в по-голямата част от останалите държави от ЦИЕ е сравнително благоприятна. "Като цяло в ЦИЕ  през последните години компаниите успяха да се възползват от солидното търсене както вътрешно, така и външно. Така благоприятната икономическа обстановка намери отражение върху платежоспособността на фирмите в региона", коментира Аническо. 

Ключови думи:

фалит, задлъжнялост, КТБ
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Ботев" (Пд) е пред фалит

05.10.2020

Обновена

435
Синдиците на КТБ връщат нови 430 млн. лв. на кредитори

04.09.2020

МИЛА КИСЬОВА

1673
Съдът пусна от ареста адвокат на Цветан Василев

23.07.2020

513

Коментари

Stern

Всеки ден фалира по една компания, но пък Той открива по един завод.

Така че няма нищо страшно.

Доц.Трътлев

Като основни причини за финансовите затруднения на предприятията в България от Coface посочват високата задлъжнялост в комбинация с увеличените разходи за труд и липсата на работна ръка

 

н16
снимка на н16

- Дpyжecтвoтo внacяшe и тъpгyвaшe..
- Koмпaниятa тъpгyвaшe c..
- Дружеството се занимаваше с научни изследвания и инженеринг в областта на електрониката, но след приватизацията през 2004 г. се пренасочи към недвижимите имоти и отдаване на сгради под наем..

Търговия и кредитиране на тая търговия, нищо повече.

19namo

Банки кешират, фирми фалират. Красиво и напълно в реда на нещата.

Solace

Това са обявените в несъстоятелност от съд, а не практически фалирали фирми. Защото има още една камара дружества, които спускат кепенците ежедневно и просто спират работа. Стои там някакъв ЕИК, зад който има празен или с минуси отчет. 

Особено по-малките, които не могат да реагират на пазарните промени. Ежедневно го виждам...

Интервал

Реално закритите фирми са многократно повече, според мен. Закриването на фирма е несравнимо с откриването на фирма. Сигурно десетки хиляди стоят замразени, без дейност, само подават празни декларации, щото иначе дебела глоба. Доста, които пропуснаха, попълваха дупки в бюджета. Сигурно, нЕкой ден и Ковачки ще си плати дълговете, или Домусчиев*.


* Разбира се, в последното изречение се шегувам.

Иван Митев 1957

Сега българската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на лева. Тази банкова грешка е съществения причинител за нови щети на българите.

Вариантите са:

1. При запазване на банковата грешка: българската централна банка ползва неправилен модел за емитиране на лева – българите сме с нарастващи щети. Правителството на премиера Бойко Борисов е с подсигурен политически провал.

2. Устойчивият просперитет на Република България е възможен, когато българската централна банка осъществява правилно емитиране на лева.

Johnny2965

Няма вечен бизнес - нормално е едно предприятие в даден момент да прекрати дейността си. Нормално е броят на новосъздадените предприятия да е съизмерим с броя на прекратилите дейността си. 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш