Медия без
политическа реклама

От ВМЗ Сопот плашат с протести, ако държавата им вземе цялата печалба

04 Юли 2023

Двата синдиката във ВМЗ Сопот - КНСБ и КТ "Подкрепа", заплашиха с протести, ако държавата прибере цялата печалбата на оръжейния завод за миналата година.

Дивидент в размер на 100% от печалбата, а не 50%, от държавните дружества е една от мерките, с които финансовият министър Асен Василев иска да завиши приходите в бюджета за тази година. Очакват се 780 млн. лв. допълнително приходи.

Двата синдиката в държавната оръжейница са изразили несъгласието си в писмо, изпратено до премиера Николай Денков, министъра на икономиката Богдан Богданов и председателя на Съвета на директорите на ВМЗ Ивайло Кънев, информира БНР.

"Отчисляването на 100% от нетната печалба за 2022 г. на практика ще обезкърви ВМЗ Сопот", предупреждават синдикатите.

Те посочват, че инвестиционната програма за модернизиране, разширяване на производствения капацитет и ремонтиране на сградния фонд с цел подобряване на условията на труд ще трябва да бъде прекратена. Отбелязва се, че вече са поръчани и авансово платени машини и съоръжения, които няма да могат да бъдат изплатени, а за неизпълнението на договорите ще се начисли неустойка.

Синдикатите настояват да се преразгледа разпореждането по отношение на ВМЗ - Сопот и предупреждават, че в противен случай са готови на протестни действия.

Не се посочва каква е печалбата на дружеството за миналата година, но синдикатите подчертават, че за първото тримесечие на тази година, тя възлиза на близо 40 млн. лв., а за съответния период на 2022 г. е отбелязана загуба от над 1,6 млн. лв. Персоналът в дружеството е увеличен от 3623 души през 2022 г. на 3939 работници през настоящата година.

Намерението на правителството да прибере цялата на печалба на държавните дружества, среща силен отпор и в сектор Енергетика. Енергийни експерти вече обясниха, че по този начин печелившите енергийни дружества ще се декапитализират. Управляващите отговориха, че печалбата е формирана като се приспаднат инвестиционните програми на дружествата. Правителството гласува БЕХ да преработи финансовият си отчет и да завиши съществено печалбата си за 2022 г. до 1.588 млрд. лв. печалба, вместо отчетените 640 млн. лв.

 

Финансовият министър Асен Василев търси още над 1 милиард лева печалба от Българския енергиен холдинг - БЕХ, която да бъде внесена като дивидент за държавата.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата