Медия без
политическа реклама

Alibaba отчита 86% спад на печалбата

Акциите падат със 7%

Alibaba преминава през трудни времена. Компанията публикува финансовите си резултати за последното тримесечие на фискалната си година, приключила на 31 март. Цифрите се оказаха доста противоречиви. Въпреки че приходите са се увеличили, печалбата е намаляла с 86 %. Основният удар върху печалбата е нанесен от загубите от инвестиции в други компании, съобщава CNBC.

Спадът на печалбата се отрази негативно на акциите на Alibaba, които паднаха с близо 7% по време на търговията в Ню Йорк във вторник. 2023 г. като цяло не беше лесна за компанията на фона на забавянето на растежа на китайската икономика и спада на потребителските разходи. Вследствие на това в началото на годината Alibaba претърпя сериозно преструктуриране, като главният изпълнителен директор Еди Ву, който е ветеран, пое поста на главен изпълнителен директор.

Въпреки настоящите трудности Alibaba се опитва да възвърне доверието на инвеститорите. По-специално, компанията увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции до 25 млрд. долара. Освен това отчетите за последното тримесечие показват признаци на възстановяване на основния бизнес в областта на електронната търговия след няколко слаби тримесечия.

За сравнение приходите на Taobao и Tmall, подразделенията, отговарящи за онлайн търговията на дребно в Китай, са се увеличили с 4%, след като тримесечието по-рано са нараснали само с 2%. В същото време приходите от продажбата на маркетингови услуги на продавачите в тези платформи се увеличиха с 5%, което показва, че Alibaba отново увеличава дейността си в областта на електронната търговия на вътрешния пазар.

Успоредно с това компанията успешно развива дейността си в чужбина. Приходите на международното подразделение скочиха с 45% през последното тримесечие благодарение на разширяването на дейността в Югоизточна Азия и Европа. Това от своя страна помогна да се компенсират неуспехите в Китай, където Alibaba е изправена пред нарастваща конкуренция.

Друга перспективна област на развитие на компанията са услугите, базирани на изчисления в облак и изкуствен интелект. Въпреки че темпът на растеж на подразделението за облачни услуги се забави до 3% на фона на оптимизирането на договори с нисък марж, приходите от продукти с изкуствен интелект нараснаха със 100% или повече.

По този начин, въпреки настоящите финансови предизвикателства, Alibaba показва потенциал за възстановяване на растежа както на вътрешния, така и на чуждестранния пазар. Основните двигатели вероятно ще бъдат онлайн търговията, облачните услуги и услугите с изкуствен интелект.

Още по темата