Медия без
политическа реклама

Повишаването на лихвите рязко вдигна печалбата на банките

За първите два месеца ръстът е 67% спрямо миналата година

04 Апр. 2023
Pixabay

Ръстът на печалбата на банките в страната бие пореден рекорд. За първите два месеца на годината банковата система е реализирала печалба в размер на 394 млн. лв. Това е със 158 млн. лв. или 67% повече от първите два месеца на 2022 г.

Впечатление прави огромното увеличение на приходите от лихви. То доказва започналият тренд на поскъпване на кредитите у нас на фона на почти непомръдващите лихви по депозитите. За януари и февруари нетната доходност на банките от раздадените заеми е почти 688 млн. лв., докато преди година тази доходност е била 475 млн. лв. Това е ръст от 44%.

В същото време доста по-скромно са нараснали нетните приходи от такси и комисиони - за първите два месеца на тази година те са 229 млн. лв., докато миналата година са били 212 млн. лв. 

Друга причина за добрите финансови резултати на банковата система са намалелите разходи за провизии за евентуалри лоши кредити - в края на февруари те са 27 млн. лв., с 54% по-малко от отчетения година по-рано.

Още по темата

Започналата тенденция на повишение на лихвите и очакванията този процес да се засили до края на годината не плаши потребителите на ипотечни кредити. За първите два месеца на годината отпуснатите жилищни заеми бележат значителни ръстове, показват данните на БНБ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

банки, печалба, лихва

Още по темата