Quantcast
Туроператорите не се отказват от протеста си във вторник | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Туроператорите не се отказват от протеста си във вторник

928
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Туроператорите не се отказват от обявения за вторник протест срещу ресорното министерство, дори и след днешната среща с вицепремиера Гълъб Донев и министрите на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков. Служебните министри поканиха представители на туристическия бранш, пред които да представят новите мерки за подкрепа и за излизане от кризата.

Това, което предизвика недоволството на туроператорите е продължението на схемата за безвъзмездна помощ, с която да бъдат върнати парите на клиентите с провалени заради ковид-пандемията почивки и екскурзии.

Предишното правителство отпусна за тази цел 51 млн. лв. от държавния бюджет, с които приоритетно туроператорите да се разплатят с клиентите си. От сумата останаха неусвоени 16 млн. лв., тъй като имаше ограничение фирмите да получат помощ в размер едва 4% от оборота си през 2019 г. Така големите туроператори с много клиенти не успяха да се разплатят. Решено бе оставащите 16 млн. лв. да бъдат разпределени между тези фирми, като този размерът на помощта е 15% от оборота, но не повече от сумата, която всяка фирма има да връща за неосъществени пътувания. Кандидатстването за тази помощ ще започне от 1 юли.

Сега туроператорите обвиняват Министерството на туризма, че налага нови правила, които ограничават достъпа до тази помощ. От Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) дори поискаха оставката на служебния министър Стела Балтова и двете й заместнички.

"Критериите за разходване на държавната помощ са такива, че да не се позволи кандидатстването на недобросъвестни туроператори", обясни днес пред БНТ министър Балтова. До втора безвъзмездна помощ ще се допуснат само тези фирми, които при първия транш са използвали парите за разплащане с клиентите си, а не за други разходи, каза още тя.

Туроператори и Министерство на туризма влязоха през седмицата в спор и заради финансовите проблеми на гръцкия туроператор "Музенидис травъл", който анулира всички резервации в Гърция до края на юли. Все още няма официална цифра на засегнатите български туристи, заплатили почивката си в южната ни съседка чрез "Музенидис травъл". Първоначално родните туроператори посочваха 150 000 наши туристи, по-късно те намаляха на 5000, а от българския клон на гръцкия туроператор казаха, че чрез тях резервации имат 2000 българи.  

От ОБТ призоваха Министерството на туризма час по-скоро да стартира помощта от 16 млн. лв., за да може туроператорите, работили с "Музенидис травъл", да върнат парите на клиентите си. От министерството обаче възразиха, че това няма как да стане, защото помощта е за анулираните заради пандемията пътувания през 2020 г.

От туристическия бранш са недоволни и от другите мерки за подпомагане на бизнеса, представени от служебното правителство.

Кризата не може да се бори с кредити, заявиха по-рано тази седмица редица браншови организации в туризма. Поводът е новата програма за гарантирани от държавата банкови заеми без обезпечения в размер на 70% от оборота преди пандемията.

"Не мисля, че тази мярка ще сработи. Малкият и средният бизнес вече има кредити и ги е обезпечил, с каквото има. Правителството казва: те са без обезпечения. Да, но не е точно така. Защото аз като собственик на фирмата се подписвам и трябва да покажа някакво обезпечение. Какво ще стане, ако не се върне този кредит? Как ще се върне при положение, че вие вече имате изтеглен заем, съобразен с вашите приходи, който трябва да обслужвате. Коя търговска банка ще даде допълнителен заем на фирма, който ще застраши заема, който вече му е дала преди това това?", коментира пред Блумбърг тв преди срещата със служебните министри днес Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България. 

Туристическият бранш не е доволен и от обявената промяна в мярката за запазване на заетостта "60/40", която за туризма е "80/20". Служебният кабинет обяви, че ще я продължи за месеците юни и юли, но по нея ще се подпомагат фирмите със спад на оборота с 40%, а не с 20%, както бе досега. За бизнеса със спад на оборотите с 30%, помощта ще бъде 50/50.

Още

Туристи с провалени през 2020 г. пътувания още си чакат парите

10.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

967
Туристическият бранш иска задължителен ковид сертификат

23.09.2021

6828
МЗ пуска томбола с таблети и часовници за ваксинирани

19.09.2021

4205