Quantcast
Министър Балтова пак ядоса туроператорите | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Министър Балтова пак ядоса туроператорите

Бизнесът излeзе на протест за "замразени" над 40 млн. лева
Обновена
804
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Откакто са заложници на пандемията, на туроператорите се налага да излизат на протести, за да получат обещаната подкрепа.

Представители на туристическия бизнес излизат на протест пред Министерството на туризма днес. Те са ядосани на ресорния си министър Стела Балтова заради поредните неизпълнени обещания за подкрепа. Конкретният повод са 42 млн. лева, които туристическият сектор очаква за подпомагане на текущи разходи, включително и за обезщетяване на клиенти на туроператори за неосъществени заради пандемията екскурзии и почивки. 

При актуализацията на бюджета за целия туристически бранш бяха гласувани 71 млн. лева. Но до момента е задействана процедура за финансиране само за 30 млн. лева, а останалите средства са "на трупчета".

Миналага седмица туроператорите са имали среща с министър Балтова, но явно не са получили гаранции, че ще получат помощта в пълни размери, което и причината за техния протест днес.

Гласуваното финансиране трябва да се усвои през 2021 година. Ако това не се случи, средствата ще трябва да се върнат в държавния бюджет и няма да достигнат до нас, са опасенията на туроператорите и това бе поводът да излязат на протест днес пред сградата на Министерството на туризма.

Министър Балтова обаче не излезе пред протестиращите. Тя покани техни представители в кабинета си, за да им обясни ситуацията и бъдещите мерки. Пред туроператорите се изправи само зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

Тя съобщи, че са подготвени четири мерки в подкрепа на туристическия бранш, свързани с усвояването на 70-те млн. лв. от актуализацията на бюджета за тази година. Едната е схема за осигуряване на ликвидност в над 20 различни икономически дейности за общо 30 млн. лева. Въпреки че са пари от бюджета правителството трябва да получи одобрение за тази помощ от Европейската комисия. Отговорът от Брюксел се очаквал до месец. Едва след това ще започне кандидатстване за помощта, която трябва да бъде разпределена сред над 40 000 фирми. Парите може да бъдат получени в началото на 2022 г., те няма да бъдат върнати и загубени, увери протестиращите зам.-министър Ирена Георгиева.

Предвидени са и 6 млн. лв. специално за туроператорите, с които да възстановят суми на клиенти за неосъществени пътувания. Третата мярка е отново за 30 млн. лева за туроператори, агенти, хотели и ресторанти, която ще бъде за погасяване на загуби в резултат на пандемията. Оставащите 4 млн. лева ще са за екскурзоводите. "Министерството на туризма има готовност да внесе постановления", заяви Георгиева. Не стана ясно защо досега това не е направено - от актуализацията на бюджета, с който бяха осигурени допълнителните средства, вече изминаха два месеца. И за тези пари Георгиева успокои туроператорите, че закъснението няма да доведе до връщане на парите обратно в бюджета, защото имало възможност те да се раздадат през 2022 г. 

Ключови думи:

туроператори, Балтова

Още

Туристи с провалени през 2020 г. пътувания още си чакат парите

10.10.2021

МИЛА КИСЬОВА

1167
Тръгва вълна от съдебни дела заради провалени почивки
Туроператори искат оставка и съд за здравния министър

09.08.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

3580