Медия без
политическа реклама

ТЕЦ "Брикел" заработи под наблюдение

От дружеството са поставили камери, до които ще имат достъп и РИОСВ - Стара Загора

26 Септ. 2019
От "Брикел" обещават да купят апаратура, измерваща атмосферния въздух. Станцията ще се монтира в центъра на град Гълъбово.
БГНЕС
От "Брикел" обещават да купят апаратура, измерваща атмосферния въздух. Станцията ще се монтира в центъра на град Гълъбово.

Държавата направи поредна стъпка назад за работата на електроцентралите, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. След като неотдавна бяха пуснати спрените два парогенератора на ТЕЦ „Република” в Перник, във вторник дойде разрешение  и ТЕЦ "Брикел" в град Гълъбово също да заработи. Заповедта за пускане на котлите на горивната инсталация била издадена от РИОСВ-Стара Загора, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Принудителната мярка беше наложена на 9 септември заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително.

При проверките е било установено, че на площадката на "Брикел" се съхранява голямо количество балирана слама. След като дружеството изпълнило предписанията нерегламентираното гориво да бъде отстранено, екоинспекцията в Стара Загора е разрешила пускането на котлите.  Според уверенията на екоминистерството там вече ще има постоянно видеонаблюдение за контрол на съоръженията, осигуряващи подаване на горива към котлите. Достъп в реално време ще имат регионалната инспекция в Стара Загора и органите за местно самоуправление. Целта на системата е да се гарантира, че няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието.

Още щом бе спряно производството, от теца твърдяха, че затварянето е направомерно, и посочиха, че с разрешение на институциите от края на юли до 21 август тази година експериментално били изгорени 17 хил. тона неопасни битови отпадъци и слама, примесена с въглища. На 21 август заради високите температури дружеството е спряло експериментите. 

Изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов заяви преди дни, че ако централата не работи, три града може да останат без топла вода и парно. Това е пореден рекет, на който контролните органи се поддават. Така се случи със спирането на пернишкия ТЕЦ, когато след констатациите за използване на нерегламентирано гориво, бе отрязано подаването на топла вода за града. Както в."Сега'' писа, тогава решението на пернишката екоинспекция, която затвори два от общо трите парогенератора, издържа само седем дни. Те бяха спрени принудително заради незаконно горене на биомаса. След седмица Административният съд в миньорския град разреши на централата да заработи отново. 

НЕДОВОЛСТВО

Междувременно административният съд в Кюстендил даде ход на делото срещу издаването на разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ да използва за гориво отпадъци и биомаса заедно с въглищата, съобщи БНР във вторник. Вносителите на жалбата са от сдружението „За Земята“. Към тях се присъединиха и бяха конституирани като страна 99 жители от общините Бобов дол и Дупница. Те оспорват пред съда разрешителното, което дава право на електроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата