Медия без
политическа реклама

Собствениците на заведения искат още компенсации от държавата

10 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Собствениците на заведения настояват за още компенсации от държавата заради ограниченията, които им са наложени да работят.

"Договореното с правителството до момента е подпомагане на част от трудовите възнаграждения за персонал - например схемата 60/40, но ако заведението е затворено, работодателят не може да отдели тези 40%. Същият е ефектът и на новата мярка, която готви правителството - да покрива 80% от заплатата на работещите в най-засегнатите сектори. Затова трябва да има компенсации и за самите работодатели", обясни Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

Днес представители на сдружението заедно с другата браншова организация - Асоциацията на заведенията, са провели национална среща, за да обсъдят какви компенсации да поискат, ако барове, дискотеки и ресторанти останат затворени и след края на ноември. 

 „Това, което обсъждахме и което е много важно за нас, е да отпаднат лихвите по натрупали се поради пандемията задължения за данъци и осигуровки в периода март – декември. Знаете всички декларирани данъци се олихвяват, и искаме да отпаднат тези лихви. Фирмите, които са затворени, да имат също така опция за разсрочване на задълженията си, защото те няма откъде да ги плащат на този етап”, обясни Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той съобщи още, че ще искат държавата да ги компенсира със суми, които са определен процент от оборота за миналата година за всеки обект. 

Предстои браншът да оформи исканията си и да ги изпрати на финансовото министерство. 

Ресторантьорите вече получиха намаление на ставката на ДДС от 20% на 9% за храните, виното и бирата до края на 2021 г., а премиерът Бойко Борисов обеща 9% ДДС и за храната за вкъщи. Промяна в цените нямаше и намалението на данъка изцяло влезе в джоба на ресторантьорите, именно като компенсация за затворените обекти от средата на март до средата на май.

Сега собствениците на нощните заведения са пристеснени, че повторното им затваряне ще се удължи и през декември, който е най-силният им месец в годината. "Дори и да отворим, хората се страхуват да ходят на заведение. А в ресторантите спадът на посещаемостта е 80%", посочиха от бранша.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?