Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шести блок в АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов ремонт

24 Септ. 2019
АЕЦ

От 22 септември започна плановият годишен ремонт на Шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от пресцентъра на ядрената централа. През периода на спирането ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и на системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво за новата горивна кампания. По време на ремонта ще продължи осъществяването на дейности, свързани с дългосрочната експлоатация на блока. Предвижда се ремонтът да продължи до края на октомври.

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

В началото на август Шести блок работи за кратко с намалена мощност заради изключване на две от главните циркулационни помпи, припомня Инвестор.бг. Впоследствие от атомната централа съобщиха, че проблемът е отстранен. В началото на юли след късо съединение Шести блок отново бе спрян. Тогава от централата увериха, че системите за защита са сработили според изискванията. Експерти обаче предупредиха, че двете ситуации далеч не са били напълно безопасни.

През миналата седмица Министерството на енергетиката съобщи, че се очаква до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лиценз за продължаване на живота на Шести блок. По този начин ще се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?