Медия без
политическа реклама

Росен Карадимов влиза в надзора на държавната ББР

07 Ноем. 2022
Росен Карадимов

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев назначи днес двама нови членове в Надзорния съвет на ББР - Росен Карадимов и Деляна Иванова.

Така Надзорният съвет на държавната банка се увеличава от трима на петима членове, но това нямало да натоварва финансово ББР, уточняват от министерството на иновациите.

Оттам припомнят, че на 23 септември министър Пулев намали възнагражденията на членовете на Надзорния съвет на ББР на 2 000 лв. при наследени от неговия предшественик възнаграждения от 10 000 лв. на човек на месец. 

Тогава Пулев обяви, че не е доволен от управлението на ББР и дори писа "Слаб 2" на ръководството на кредитната институция, което означава, че скоро може да има кадрови промени и в Управителния съвет.

Днешното решение е в изпълнение на обявеното по-рано от министър Пулев намерение да подсили ефективността на работата на Надзорния съвет, като прекрати порочната и противоречаща на Закона за ББР, Търговския закон и Устава на ББР практика Надзорният съвет на Банката да дублира функциите на Управителния й съвет, посочват от МИР.  

Очаква се Управителния съвет незабавно да уведоми БНБ за назначенията и да заяви за вписване в Търговския регистър на новите членове на Надзорния съвет на банката.

Доц. д-р Росен Карадимов е избран за член на НС на ББР след предварително одобрение от БНБ, посочват от министерството на Пулев. Той е избран като независим член в надзора на държавната банка.

Интересното е, че Карадимов няма никакъв опит в банковия мениджмънт. Той е преподавател в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ от 1991 г., където води дисциплината Право на интелектуалната собственост. Специализирал е търговско право в Институт „Макс Планк“, Хамбург, Германия. Председател е на Института за нов икономически напредък. Член на работна група „Закрила на интелектуалната и индустриална собственост“ към Съвета по европейски въпроси на Министерски съвет. Член на Академичния съвет към Патентното ведомство. Бил е народен представител в VII Велико народно събрание, след това в 36-то НС от БСП.  Важен щрих в неговата биография е фактът, че е последният първи секретар на Комсомола.

От представената от МИР справка за биографията му става ясно, че Карадимов е бил правен консултант и процесуален представител на ББР и на дъщерните му дружества - Гаранционен фонд и Микрофинансираща институция Джобс по различни търговски дела, включително и спорове с КТБ в производството по несъстоятелност и обжалване на сметката за разпределение.

Деляна Иванова е била заместник-министър на регионалното развитие редовното правителство на четворната коалиция, където е отговоряла за програмите със средства от ЕС, администрирани в МРРБ. Като зам.-министър е била в управителните съвети на Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ и на Държавен фонд „Земеделие“, участвала е в множество комитети, съвети и работни групи. Преди встъпването си в изпълнителната власт, Деляна Иванова, по-известна публично като Деляна Пешева, е народен представител в 45-то Народно събрание и 46-то Народно събрание от "Има такъв народ". По-голямата част от професионалният й път е в банковата сфера - "Креди Агрикол България" (като изпълнителен директор и член на Управителния съвет), ТБ Биохим, Банка ДСК и Пощенска Банка.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?