Медия без
политическа реклама

Ремонтът на Дунав мост ще е "златен" - над 20 млн. лева за 1 км

Дълго отлаганото основно саниране на връзката Русе-Гюргево ще продължи две години

Състоянието на Дунав мост е критично. Засега не е ясно каква точно ще бъде "временната организация" на движението по него, когато започне големият двегодишен ремонт.

Шофьорите, пътуващи от и към Румъния, ще трябва да се подготвят за дълги опашки и големи закъснения, защото скоро ще започне голям ремонт на първия мост над Дунав - между Русе и Гюргево. 

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че търси изпълнител за строително-монтажните дейности. "Санирането" ще продължи 2 години (730 дни) и ще струва  20 895 000 лв. без ДДС, като тази стойност е само индикативна и е възможно да бъде превишена, посочват от АПИ. Трасето на Дунав мост на българска територия е с обща дължина 1,057 км. С други думи  планираният ремонт ще е "златен" - цената излиза над 20 млн. лв. за километър.

Пътната агенция обяснява, че досега капитален ремонт на важната пътна връзка изобщо не е бил правен. Имало е само "кърпежи" - преди почти четвърт век (над 22 години) е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. са били подменени хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Сега се предвижда пълно саниране на съоръжението -  цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови предпазни огради, ограничителни системи, маркировка и т. н.

Само преди седмица стана тежък инцидент, който показа, че мостът Русе-Гюргево е в критично състояние. Парче метал от парапет се откърти, проби резервоара на преминаващ тир, предизвика разлив и мостът остана блокиран дълги часове. 

Товарен автомобил с турска регистрация е самокатастрофирал на Дунав мост при Русе рано тази сутрин, съобщи БГНЕС. Камионът се е движел с превишена скорост, което е предизвикало дефект на една от фугите по моста.

След този случай шефът на АПИ Ясен Йорданов съобщи, че съвсем скоро ще бъде обявена обществена поръчка за основен ремонт на първия Дунав мост. 

Пътната агенция очевидно бърза, защото е дала съвсем кратък срок на кандидатите да подадат документи за участие - до 28 сетпември.

Дунав мост" е в тежко състояние и се нуждае от основен ремонт. Това "разкритие" направи новият шеф на Агенция "Пътна инфраструктуратази сутрин пред БНТ.

Без затваряне

Въпреки че предстоят тежки ремонти работи, мостът няма да бъде напълно затварян и ще продължи да обслужва трафика, но с ограничения. "Едно от изискванията към бъдещия изпълнител е така да организира работата, че движението да се осъществява в едното платно", посочват от АПИ в съобщение до медиите. 

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?