Медия без
политическа реклама

Пристигнаха първите 50 млн. куб. м американски втечнен газ за България през Турция

12 Апр. 2023

Първият танкер с втечнен природен газ съгласно споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" пристигна на турския терминал "Мармара Ереглиси Ел Ен Джи".  Плавателният съд е с товар от 50 млн. куб. метра и договорен с американската компания "Шерниер".

Споразумението бе подписано през януари и е със срок 13 години. С него българският обществен доставчик получи достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция. Предвижда се годишно страната ни да получава 1,5 млрд. куб. метра газ, като страната ни ще използва инфраструктурата на "Боташ" за разтоварване, регазификация, съхранение и доставка на количествата до България.

"Както виждате, газът идва от САЩ. Очакваме да можем да доставяме над десет танкера на година чрез това споразумение. Много важно е да уточним, че по това споразумение нямаме договорка да използваме един-единствен терминал, а всички турски терминали. Нашата задача е като си купим танкера, да го доставим в турски води. След това "Боташ" поема и го разтоварва там, където е най-удобно и ефективно. Това ни дава изключителна гъвкавост на доставките", заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който посрещна на място първия танкер.

Страната ни продължава да използва и слотовете на терминала гръцкия терминал Ревитуса, заяви шефът на "Булгаргаз" Деница Златева.  

Златева се похвали, че от началото на годината заедно с обявените от държавния газов доставчик цени за май и юни, се наблюдава сериозно намаление от 60% на цената синьото гориво. "С микса, който постигнахме, с годишния търг от края на миналата година, освен че гарантирахме всички количества природен газ в една много несигурна ситуация, ние не само го направихме, но и постигнахме конкурентни цени. Очакваме този тренд за намаляване на цените да продължи и българските потребители - и битовите, и индустриалните, да купуват газ на ниски цени, което им дава и съответното предимство", каза Златева. 

"Достъпът до инфраструктура, който имаме, ни дава възможност в най-изгодния момент да купуваме газ и да го доставяме до страната ни", допълни министър Христов. Той посочи, че ключово влияние ще изиграе и разширението на газохранилището в Чирен, което ще се пълни с газ на най-ниските цени и ще се съхранява за периодите с най-висока консумация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата