Медия без
политическа реклама

Почти 80% от фирмите в София ще назначават още хора

Работодатели са предложили над 4000 работни места на украински бежанци

12 Апр. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Най-голямо е търсенето на работна ръка в столицата.

Близо 43% от работодателите у нас планират увеличение на броя на служителите cи в следващите 6 месеца и само около 6% прогнозират съкращения. Това показва последното проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ), която обединява водещите компании в сферата на HR услугите в страната. Анкетирани са 1074 компании в страната в дванадесет индустриални сектора. 

Пазарът на труда се раздвижва, отчитат от БКЗ, като сравняват сегашните резултати с проучването през октомври 2021 г. Двойно е нараснал делът на фирмите, които сега прогнозират увеличение на персонала, както и двойно по-малко са работодателите, които се колебаят - 15%, спрямо 33% през октомври.

Оптимистичните данни обаче се дължат предимно на работодателите в София, където е най-активното търсене на работна ръка. 78% от анкетираните фирми в столицата са посочили, че планират увеличение на персонала в следващите 6 месеца.

На този фон плановете на компаниите от другите региони в страната за разкриване на нови работни места са доста скромни. В Пловдив дори се наблюдава известно отдръпване на работодателите и в момента коефициентът на заетост (разликата между фирмите, които планират да наемат нови работници и тези, които планират съкращения) е около 8%. В регионите на Бургас и Варна заради наближаващия летен туристически сезон плановете за наемане са положителни с коефициент на заетостта от съответно +5% и +6%, а в регионът на Русе - +3%.

В следващите шест месеца най-много работна ръка ще се търси в секторите „Информационни технологии”, „Производство” и „Аутсорсинг” (съответно 49%, 34% и 31%). Традиционно по това време на годината се засилва търсенето на персонал за туризма - хотелиерство и ресторантьорство, както и за селското стопанство.

Предишното проучване през октомври 2021 г. беше белязано от икономическата и политическата несигурност пред българския бизнес след неуспешните парламентарни избори, както и ограниченията на пандемичните мерки за някои сектори. Сега от БКЗ задават въпроса: „Как ще се отрази войната в Украйна върху вашия бизнес през следващите шест месеца?” На него 42% от работодателите отговарят, че ще се отрази отрицателно, 39% не смятат, че ще рефлектира по някакъв начин, а 19% смятат, че ще има положително въздействие.

„Въпреки обнадеждаващите планове на работодателите в цялата страна за увеличение на персонала няма сектор, който да не се задъхва от недостига на подходящи кадри и това явление не е от вчера. Пазарът на труда никога преди не е бил толкова ожесточено конкурентен, защото качествените служители не търсят само адекватно заплащане, смислени допълнителни придобивки и гъвкави работни модели, но и стабилна фирмена култура, която върви ръка за ръка с приоритетите както на наетите, така и на цялото общество,” коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Бизнесът обяви, че има нужда от 200 000 специалисти за всички сектори и много работодатели се надяват да намерят решение на кадровите си проблеми с емигрантите от Украйна, припомни Василева.

БЕЖАНЦИ

60 800 украинци вече имат статут на временна закрила, показват данните на единния портал „България за Украйна“. Основно това са майки с деца. 

Агенцията по заетостта до момента е консултирала над 4100 украинци за възможностите да намерят работа у нас, а над 2000 са потърсили работа в бюрата по труда. Обявените работни позиции за украински бежанци са над 4400. Най-много работни места се предлагат в преработващата промишленост, електротехниката и електрониката, химичните технологии, хранителните технологии, туризма и търговията. За всяко четвърто работно място няма изискване за степен на образование. Повече от половината обявени оферти за работа са за постоянна заетост.

Освен това всеки пети работодател е посочил, че може да осигури квартира, също 20% са тези, които ще осигурят и транспорт до работното място. 

Офис секретар е най-предпочитаната професия от украинците, посочват я 27%. Освен това 25% желаят заетост като администратори в хотели, 20% биха работили в заведения за хранене и развлечения, а 14% като готвачи.

Почти две трети от анкетираните украинци заявяват, че са готови да започнат работа веднага. Половината посочват, че имат квартира за дълъг престой за времето, в което ще са в България, 42% имат квартира за период от един месец.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?