Медия без
политическа реклама

Още тази седмица държавата изкупува 1.5 млн. тона зърно

Няма проблем с доставките на петрол и газ, увери премиерът Кирил Петков

08 Март 2022

Правителството ще изкупи 1.5 млн. тона зърно от българските производители. Количеството ще е достатъчно да се запаси страната със зърно до реколта 2023 г. Това заяви по време на блиц контрола в парламента премиерът Кирил Петков. Заради кризата в Украйна продоволствието на България е голям приоритет на българското правителство, посочи Петков.

Още тази седмица правителството ще започне с покупката на зърно по пазарни цени, то ще бъде съхранявано в складовете на държавния резерв, увери премиерът. Ще бъдат изкупени количества хлебна и фуражна пшеница. Тази сутрин от Националната асоциация на зърнопроизводителите изказаха опасения на какви цени ще трябва да продават на държавата.

Премиерът отрече да е забраняван износа на пшеница. Той посочи, че вчера двата забавени кораба със зърно са напускали пристанищата ни. Забавянето на корабите е било заради стандартни проверки на митническата администрация, обясни Кирил Петков.

Няма проблем с доставките на петрол за бургаската рафинения и оттам със снабдяването на вътрешния пазар с горива, заяви още премиерът Кирил Петков на депутатски питания в парламента.

Петков обясни, че дружествата на "Лукойл" в България от лятото на 2021 г. са собственост на швейцарската компания Litasco , затова не попадат под руските санкции. Едновременно с това бургаската рафинерия била готова да купува и да преработваа и неруски петрол.

Премиерът вече е имал разговори с "Лукойл България" за изясняване как се формира цената на горивата, които компанията продава на търговците на дребно у нас. Както стана известно, руският суров петрол "Урал" се търгува с голяма отстъпка в сравение с петрола тип "Брент" и американския суров петрол, чиито цени драстично скочиха на борсата от началото на войната в Украйна.

"В горивата на бургаската рафинерия петрол "Урал" заема 60%. Поискахме цените на едро да бъдат действително функция на микса от вложения петрол. От "Лукойл България" ни казаха, че цената се образува от швейцарската  Litasco", обясни Кирил Петков.

Премиерът е поставил въпроса цената на горивата на едро да не скача автоматично с ръста на петрола на международните борси, защото между преработката и продажбата има около 7 дни. 

За доставките на руски природен газ Петков уточни, че министърът на енергетиката договаря различни количества през Гърция. "Имаме план Б, както и ако се наложи, следим възможността за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации", каза премиерът.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кирил Петков, зърно, горива

Още по темата