Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-скъпите ниви са в Балчик - 2600 лева за декар

В селата около Ямбол са изтъргувани рекордните 168 хиляди дка земеделски земи

Илияна Кирилова
Най-скъпите земи средна цена за 2018 г., в лв./дка Балчик    2635 Каварна    2369  Шабла    2312 Добрич (села)   1971 Кайнарджа    1514 Главиница    1512 Алфатар    1373 Вълчи дол    1343 Ситово, Тутракан    1338

Новите данни на Националния статистически институт разкриват интересни факти за пазара на земеделска земя у нас през 2108 г. Както "Сега" писа преди дни, през миналата година средните цени в Добруджа като цяло са спаднали. Въпреки това нивите в житницата на България си остават най-скъпата обработваема земя, показва разбивката по общини.

Шампионите са Балчик, Каварна и Шабла, където сделките са сключвани при средни цени съответно 2635, 2369 и 2312 лева за декар. Това са и единствените райони с цени над 2000 лева. Изненада няма - общините от Златна Добруджа, които гледат към морето, по традиция оглавяват тази класация. Доста  високи цени държат и селските общини в Силистренско и Русенско.

В същото време има много землища, в които агроплощите са се продавали за под 500 и дори под 400 лева. Те са най-вече в Северна България, само че на запад от "житницата на България". Такива са община Елена във Великотърновска област (322 лв. за дка), монтанското село Георги Дамяново (321), Тетевен, Ловешка област (286 лв.). Рекордът по ниски цени обаче не в Северозапада, а е в Софийска област. В землищата на Горна Малина и Елин Пелин миналата година сделки са сключвани за под 200 лева на декар. Но и това не са най-ниските стойности. На дъното е районът на Ботевград със сензационна средна цена от 77 лева - или там декарът е струвал колкото десетина килограма месо или колкото 30-ина литра бензин. В случая има очевидно обяснение - става дума за сделки за много дребни парцели - от порядъка на 2 декара. 

Данните на НСИ сочат, че през 2018 г. пазарът е бил изключително оживен в няколко общини и на север, и на юг от Стара планина.  По над 200 покупко-продажби на земя са регистрирани в Нова Загора, Карнобат, Гулянци, Ловеч, Тунджа. Именно последната община (в Ямболска област) държи рекорда по активност за миналата година с 265 сделки.

Тунджа е безапелационен шампион и по друг показател - тук са изтъргувани близо 49 хиляди декара. Като цяло селата около Ямбол водят националното класиране с цели 167 658 декара, сменили собствениците си през 2018 г.  Следващите са с далеч по-малко площи. В районите на Смядово, Ружинци и Лом, които попадат в първата петица, са продадени по около 4000 декара, а в Карнобат и Велики Преслав  - по около 3000 декара. 

Цитираните данни на НСИ се отнасят за всякакви земеделски парцели  - ниви, градини, лозя, ливади и др. 

 

ТОЧКА НА ЗАМРЪЗВАНЕ

Има и райони с нулева активност. Например във видинските общини Белоградчик и Брегово през миналата година не е записана нито една сделка. Същото е положението в монтанските общини Берковица и Чипровци, в Елена и Златарица (Великотърновско), във Върбица, Шуменско, в Опака, Търговищка област, както и в пазарджишките Лесичово и Септември.

Още по темата