facebook
twitter

Икономика

Най-скъпите ниви са в Балчик - 2600 лева за декар

В селата около Ямбол са изтъргувани рекордните 168 хиляди дка земеделски земи
1231
Илияна Кирилова
Най-скъпите земи средна цена за 2018 г., в лв./дка Балчик    2635 Каварна    2369  Шабла    2312 Добрич (села)   1971 Кайнарджа    1514 Главиница    1512 Алфатар    1373 Вълчи дол    1343 Ситово, Тутракан    1338

Новите данни на Националния статистически институт разкриват интересни факти за пазара на земеделска земя у нас през 2108 г. Както "Сега" писа преди дни, през миналата година средните цени в Добруджа като цяло са спаднали. Въпреки това нивите в житницата на България си остават най-скъпата обработваема земя, показва разбивката по общини.

Шампионите са Балчик, Каварна и Шабла, където сделките са сключвани при средни цени съответно 2635, 2369 и 2312 лева за декар. Това са и единствените райони с цени над 2000 лева. Изненада няма - общините от Златна Добруджа, които гледат към морето, по традиция оглавяват тази класация. Доста  високи цени държат и селските общини в Силистренско и Русенско.

В същото време има много землища, в които агроплощите са се продавали за под 500 и дори под 400 лева. Те са най-вече в Северна България, само че на запад от "житницата на България". Такива са община Елена във Великотърновска област (322 лв. за дка), монтанското село Георги Дамяново (321), Тетевен, Ловешка област (286 лв.). Рекордът по ниски цени обаче не в Северозапада, а е в Софийска област. В землищата на Горна Малина и Елин Пелин миналата година сделки са сключвани за под 200 лева на декар. Но и това не са най-ниските стойности. На дъното е районът на Ботевград със сензационна средна цена от 77 лева - или там декарът е струвал колкото десетина килограма месо или колкото 30-ина литра бензин. В случая има очевидно обяснение - става дума за сделки за много дребни парцели - от порядъка на 2 декара. 

Данните на НСИ сочат, че през 2018 г. пазарът е бил изключително оживен в няколко общини и на север, и на юг от Стара планина.  По над 200 покупко-продажби на земя са регистрирани в Нова Загора, Карнобат, Гулянци, Ловеч, Тунджа. Именно последната община (в Ямболска област) държи рекорда по активност за миналата година с 265 сделки.

Тунджа е безапелационен шампион и по друг показател - тук са изтъргувани близо 49 хиляди декара. Като цяло селата около Ямбол водят националното класиране с цели 167 658 декара, сменили собствениците си през 2018 г.  Следващите са с далеч по-малко площи. В районите на Смядово, Ружинци и Лом, които попадат в първата петица, са продадени по около 4000 декара, а в Карнобат и Велики Преслав  - по около 3000 декара. 

Цитираните данни на НСИ се отнасят за всякакви земеделски парцели  - ниви, градини, лозя, ливади и др. 

 

ТОЧКА НА ЗАМРЪЗВАНЕ

Има и райони с нулева активност. Например във видинските общини Белоградчик и Брегово през миналата година не е записана нито една сделка. Същото е положението в монтанските общини Берковица и Чипровци, в Елена и Златарица (Великотърновско), във Върбица, Шуменско, в Опака, Търговищка област, както и в пазарджишките Лесичово и Септември.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Лятото носи по-високи цени на храната и на хотелите

16.07.2019

Алиса Иванова

155
Вносът на алкохол и цигари от ЕС се е увеличил с над 40%

15.07.2019

Алиса Иванова

186
Болничната мрежа става все по-раздута

Коментари

Mother30

Кой ги купува? Българи? Наблюдава ли се това?

аиг3

Да, българи са! Доста арендатори предпочитат да закупят земята, за която плащат аренда. А и ги има АДСИЦ, които инвестират в земята. Никой не е тръгнал да ни изкупува земята и да я изнася

Mother30

Дано да са българи. Публикува ли се тази информация?

 

А защо забърквате така глупашки изкупуването на земята - тук доста писаха за изкупуване от чужденци с фирми, регистрирани тук, - с "изнасяне"?

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Извинете, Балчик в Добруджа ли е ?

Аз мисля, че географски да.

Сега се въпнете назад и вижде предходната новина от вчера, там пише, друго, че в Добруджа цените падали.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×