Медия без
политическа реклама

Министерство ще похарчи 300 000 лева за реклама на еврофондовете

Програмата "Конкурентоспособност" ще се популяризира с ранички, батерии, маски за очи и тапи за уши

Pixabay
Чадърите с лого са една от любимите форми за рекламиране на европрограмите.

Нова година - нови стотици хиляди левове за реклама. Така изглежда първият месец на годината според справка в Агенцията за обществени поръчки. Оказва се, че държавните чиновници са дали простор на цялото си въображение в усвояването на европейските пари. 

В първите дни на новата година от икономическото министерство са пуснали обществена поръчка за 125 000 лв. без ДДС за изработване на нови рекламни клипове за популяризиране на програма "Конкурентоспособност". Избраната фирма ще трябва да направи до 12 броя 30-секундни рекламни клипове, като парите са осигурени от самата програма. По-интересно обаче е друго - ведомството на Емил Караниколов се готви да похарчи 300 000 лв. без ДДС за чадъри, USB зарядни за кола, чанти, раници, батерии, брошури и др. с логото на програмата за бизнеса. Поръчката включва и доставка на специални рекламни комплекти за пътуване - надуваема възглавничка с меки ръбове, маска за очи и тапи за уши в калъф.

Министерството на туризма също работи за популярност. То е отправило покана за сключване на договор с Българска федерация по тенис. Срещу 50 000 лв. сдружението се ангажира с "рекламно присъствие" по време на официалните събития на Sofia Open 2019, като туристическото лого на България ще трябва да е на паното с всички останали партньори. Предвижда се и "рекламно присъствие" около Централния корт в зала "Арена Армеец" в София, а също и рекламен банер на официалния сайт www.sofiaopen.bg. 

За организиране на събития по програма "Транспорт" пък ресорното министерство ще даде 250 000 лв. без ДДС. Парите ще бъдат "инвестирани" в организиране и провеждане на: семинар, пресконференция, обучение, дискусия, работна срещa, форум, кръгла маса, конференция, публична лекция и други събития. На подобни форуми лекторите обикновено разказват на участниците неща за еврофинансирането, които могат да бъдат прочетени в интернет - на портала на съответното ведомство или на сайта на оперативната програма. А беседите са придружени с кафе паузи, заключителни почерпки и раздаване на брошурки и сувенири, рекламиращи еврофондовете.

 

ПРАВИЛА 

Заделянето на част от бюджета на всяка оперативна програма за нейното популяризиране е задължително по европейските правила. Обикновено държавните ведомства харчат възможно най-големия процент за такива разходи, като не жалят пари за поръчка на безполезни и дори смехотворни, но скъпоструващи рекламни материали. А кръглите маси и семинарите най-често се провеждат в ненужно луксозни хотели.

Още по темата