Медия без
политическа реклама

МФ отложи новите бандероли за алкохола за 1 април 2022 г.

04 Окт. 2021МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Новите образци на бандеролите за алкохола се отлагат за 1 април 2022 г.

Това съобщи Министерството на финансите, след като производители, вносители и търговци на спиртни напитки се възпротивиха промяната на дизайна на хартиените лепенки върху бутилките да се случи от 1 януари 2022 г. Министърът на финансите е приел възраженията им, че в тази епидемична обстановка е трудно да се планират и реализират продажбите на алкохолни напитки до края на годината.

Както писа "Сега" от Националната лозаро-винарска камара се възмутиха, че МФ предприема смяна на бандеролите, без да го е консултирала с бранша. За промяната браншът разбрал след обнародването на решението в "Държавен вестник". "Агенция Митници иска сега всяко едно дружество да заяви колко от сегашните бандероли ще купи до края на годината. Ние не знаем ще има ли локдаун, няма ли да има, ще има ли коледни и новогодишни празненства? В тази пандемия и неяснота кой и колко ще работи да се вземе решение за подмяна на бандеролите е безумие", коментира Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

Така и не стана ясно защо точно сега МФ сменя дизайна на акцизните лепенки. По принцип това се прави при промяна на акцизните ставки, което не се планира за догодина.

МФ все пак се е вслушало в настояванията на производители и търговци на алкохол въвеждането на новите бандероли да бъде отложено с няколко месеца, вместо да е от началото на 2022 г. Браншът е изложил мотивите си - трудно е да предвидят продажбите до края на тази година при неяснотата докога заведенията ще работят с намален капацитет, а нощните барове и дискотеки ще бъдат затворени. Освен това декември е най-силният месец в годината - някои търговци реализират 30-40% от годишния си оборот тогава. При тази пандемията обаче това не е сигурно. "Ако сега заявим големи количества от старите бандероли до края на годината, не е ясно дали те ще бъдат реализирани и през цялата следваща година", притесняват се от Лозаро-винарската камара.

Според МФ отложеният срок за подмяна на бандеролите на алкохолните напитки ще създаде възможност да се реализират в търговската мрежа освободените за потребление спиртни  напитки по стария образец на бандерол. Тъй като алкохолните напитки, които се продават в търговската мрежа, са стоки с платен акциз, удължаването на срока за влизане в сила на новия образец няма да окаже пряко влияние върху приходите от акциз в държавния бюджет, посочват от МФ.

Оттам подчертават, че срокът 1 януари 2022 г. за влизане в сила на новите образци на бандероли за тютюневите изделия се запазва. 

Ключови думи:

бандероли, алкохол

Още по темата