Медия без
политическа реклама

Местните избори ще забавят приемането на Бюджет 2024

29 Септ. 2023
Илияна Димитрова
Депутатите си гласуваха едномесечна ваканция заради местните избори.

Ваканцията на депутатите до местните избори на 5 ноември ще осуети внасянето и разглеждането на време на държавния бюджет за 2024 г. Правителството няма да може да спази законовия срок за внасяне на бюджета до 31 октомври.

Заради това трима депутати внесеха предложение да се удължи този срок до 15 ноември. Това са Йордан Цонев (ДПС), Делян Добрев (ГЕРБ) и Венко Сабрутев (ПП) - членове на бюджетната комисия в парламента, която вчера в почивките на пленарното заседание е взела това решение.

Премиерът Николай Денков обясни днес, че правителството ще използва времето до местните избори, за да проведе разговори с всички министерства и да направи преглед на заплатите в тях. "Когато започне работа Народното събрание, веднага ще бъде внесен и проектобюджетът за 2024 г"., уточни Денков.

По-проблематично изглежда закъснението с приемането на промените в данъчните закони за догодина. Те все още са на етап обществено обсъждане, а в Народното събрание ще може да се появят едва след 5 ноември. Приемането на данъчните промени трябва да предхожда гласуването на бюджета.

Финансовият министър Асен Василев предложи пакет от изменения във всички данъчни закони, някои от които доста сериозни, и се очаква продължителни дебати.

Още по темата:

Въпреки заявките за запазване на данъчно-осигурителната тежест, финансовият министър Асен Василев предлага сериозно увеличение на данъците и осигуровките върху гражданските договори от 2024 г.
Билкарите се оказаха едни от най-засегнатите от предложените от министерството на финансите данъчни промени за догодина. Промените в облагането на този бизнес обхваща цели три закона.
Финансовият министър Асен Василев не се отказва от намерението си да въведе принципа "Не получаваш касова бележка - не плащаш" като мярка за изваждане на светло на скритите обороти на търговците. През юли с бюджета за 2023 г.
Министърът на финансите отново прилага хитър тактически ход за отвличане на вниманието от важните промени в данъчните правила.

 

Ключови думи:

държавен бюджет, данъци

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?