Медия без
политическа реклама

Липсата на реформи блокира изсветляването на икономиката

Бизнесът отново разкритикува административното определяне на минимална работна заплата

Ръководството на АИКБ се събра, за да представи тазгодишния индекс на проучването "Икономика на светло". Хората са станали по-взискателни по отношение на трудовите си права, но има много какво да се желае, смята проф. Стефан Петранов (вдясно).
Снимка: Асоциация на индустриалния капитал
Ръководството на АИКБ се събра, за да представи тазгодишния индекс на проучването "Икономика на светло". Хората са станали по-взискателни по отношение на трудовите си права, но има много какво да се желае, смята проф. Стефан Петранов (вдясно).

Липсата на реформи в ключови за страната сектори, както и престорените опити за промяна в тези сфери блокират изсветляването на икономиката. Става въпрос за сфери като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност, за които бизнесът от години алармира, че са пропити с порочни практики, нагласени обществени поръчки, спорни назначения и др. Това става ясно от представения вчера композитен индекс "Икономика на светло" за 2018 година. Анализът се прави от десетина години от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която "мери" сивите практики като вземане на заплата в плик над договореното, както и липсата на трудови договори.

Все пак по последни данни индексът се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно ниво от 79.10 пункта, което означава, че все повече фирми излизат от сенчестия бизнес, съобщи в понеделник проф. Стефан Петранов, който е работил по проучването. Това обаче съвсем не е достатъчно - икономиката би минала на светло още по-бързо, ако минималната работна заплата не се повишаваше административно, става ясно от изследването. Според АИКБ тази политика продължава и това води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на останалите.

В началото на тази година минималната заплата бе увеличена от 510 лв. на 560 лева. В същото време преговорите между социалните партньори за договарянето на прозрачен и честен механизъм за нейното определяне са напълно блокирани, се посочва в резюмето на проучването. Добрата новина е, че има ръст на хората, които работят с договори, изтъкна проф. Петранов. Но въпреки че показателят за разплащането по банков път на работниците и служителите продължава да расте, голяма част от тях получават заплатата си в плик. Повечето от анкетираните, които се трудят допълнително, са признали, че част от заплатите им се плащат на ръка.

Благоприятно отношение към подобряване на бизнес средата има извършената промяна в Закона за счетоводството - 3637 микропредприятия са освободени от задължителен одит на годишните финансови отчети, изтъкват от АИКБ. "Борбата със сивата икономика не може да става с репресивни мерки", обобщи проф. Петранов. В същото време НАП е провела успешна кампания спрямо фирми с голяма касова наличност, което ограничило сивите практики.

"И през 2018 г. съвместни проверки на данъчните, инспекцията по труда и полицията доведоха до намаляване на сивите практики в сферата на трудовите отношения, както и за изобличаване на фискални нарушения. Независимо от това обаче изсветляването на трудовоправните отношения остава сред тези с най-ниски стойности", коментира още той.

 

ПРОБЛЕМИ

Като проблем номер 1 от бизнеса очертаха липсата на квалифицирана работна ръка. Той зрее от години и все още не е намерил решение, твърдят работодателите. На камък удрят и ключови реформи в много сектори. В енергетиката например все още продължава непазарното и привилегировано положение на производителите на ток от ВЕИ и от когенерация, както и на т.нар. американски централи - "Марица-изток" 1 и 3. Към този проблем се прибавиха и някои спекулации около осигуряването на т.нар. студен резерв, изтъкват от АИКБ. Това на практика е ток на склад - част от производителите държат мощностите си в готовност, за да могат да се включат аварийно в случай на извънредна необходимост. От години обаче търговете се смятат за нагласени, а победителите - предварително известни.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата