Quantcast

Медия без
политическа реклама

КЗК глоби "Метро" с близо 15 милиона лева

05 Февр. 2019РУМЯНА ГОЧЕВА
Снимка: Архив
Юлия Ненкова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби хипермаркета "Метро" с над 14.9 млн. лв. заради неразрешена реклама. Сумата е 2% от общия оборот на компанията за 2017 г., уточниха от антимонополната комисия. Ведомството на Юлия Ненкова се е самосезирало по искане на друг хипермаркет - "Лидл". От регулатора смятат, че "Метро" са дискредитирали и опетнили репутацията и доброто име на конкурента си, като са използвали "тематичните седмици" на веригата за своя рекламна кампания.

КЗК е установила, че в периода 5 март - 25 юни 2018 г. "Метро" е провеждала имиджова рекламна кампания както в медиите, така и в интернет, която противоречи на Закона за защита на конкуренцията. Според решението на регулатора използваните в рекламата сюжети и послания като "… Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската /чаената/ веганската …", "Не сменяй вкуса, смени магазина". "При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го" са неразрешена сравнителна реклама.

Антимонополната комисия смята, че така "Метро" създава предпоставки за "извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда "тематичните седмици", свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни". Освен това се създава и възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от "Лидл" към магазините на "Метро", изтъкват от КЗК.

"С използвания подход клиентите се подканват изрично да "сменят" "Лидл" с "Метро", защото "Лидл" не може да осигури постоянна наличност на традиционни за Италия стоки, т.е. "Метро" представя изготвена и налагана от "Лидл" с години концепция на практика като неработеща и недостатъчна за потребителите и им предлага своеобразна алтернатива", пише още в решението на комисията. То може да се обжалва в 14-дневен срок пред административния съд в София.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?