facebook
twitter

Икономика

КЗК глоби "Метро" с близо 15 милиона лева

1118
Снимка: Архив
Юлия Ненкова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби хипермаркета "Метро" с над 14.9 млн. лв. заради неразрешена реклама. Сумата е 2% от общия оборот на компанията за 2017 г., уточниха от антимонополната комисия. Ведомството на Юлия Ненкова се е самосезирало по искане на друг хипермаркет - "Лидл". От регулатора смятат, че "Метро" са дискредитирали и опетнили репутацията и доброто име на конкурента си, като са използвали "тематичните седмици" на веригата за своя рекламна кампания.

КЗК е установила, че в периода 5 март - 25 юни 2018 г. "Метро" е провеждала имиджова рекламна кампания както в медиите, така и в интернет, която противоречи на Закона за защита на конкуренцията. Според решението на регулатора използваните в рекламата сюжети и послания като "… Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската /чаената/ веганската …", "Не сменяй вкуса, смени магазина". "При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го" са неразрешена сравнителна реклама.

Антимонополната комисия смята, че така "Метро" създава предпоставки за "извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда "тематичните седмици", свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни". Освен това се създава и възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от "Лидл" към магазините на "Метро", изтъкват от КЗК.

"С използвания подход клиентите се подканват изрично да "сменят" "Лидл" с "Метро", защото "Лидл" не може да осигури постоянна наличност на традиционни за Италия стоки, т.е. "Метро" представя изготвена и налагана от "Лидл" с години концепция на практика като неработеща и недостатъчна за потребителите и им предлага своеобразна алтернатива", пише още в решението на комисията. То може да се обжалва в 14-дневен срок пред административния съд в София.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Метрото ще тръгне от "Красно село" до края на годината

25.04.2019

1474 33
Туристическият сектор иска държавата да го рекламира

22.04.2019

718 22
360 000 лв. ще струва анализ за ефекта от програма "Транспорт"

09.04.2019

Румяна Гочева

128

Коментари

Казуса
снимка на Казуса

Неприятното за "Лидъл" е, че нищо няма да види от тези пари. Иначе би било много яко да гледаме битки на гиганти за милиони...

Forza NATO

Метро верно са си били за бой с подобна тъпашка реклама, но размерът на глобата в случая е удивителен.

Гачели са злоупотребили с монополно положение на пазара на акцизните складове за горива, примерно...

 

В Първи частен съд, известен и като ВАС, сигурно вече радостно потриват ръце в очакване на облаж..., пардон - обжалването.

БГ Трън

Много  са  добри!!!!  Най-добрите  в  България!!! Както искате  го  разбирайте. Метро и Лидъл не  се  борят за  един и същи пазар. Целевата  група е  различна. Не биха  могли  да  си  навреждат. Каква е целта на  това самосезиране на  КЗК ???

Forza NATO

Не е самосезиране, сезирани са от Лидъл.

 

Метро и Лидъл не  се  борят за  един и същи пазар. Целевата  група е  различна. Не биха  могли  да  си  навреждат.

Кое те кара да мислиш така?

Кой е различният им пазар и как това става ясно от самата реклама, която е в точно обратния смисъл?

 

За мен нарушението на Метро е безспорно и очевидно, но размерът на глобата действително е, меко казано, спорен.

Apolitichen

Не е самосезиране, сезирани са от Лидъл.

 Всъщност, не е ясно какво е:

"Ведомството на Юлия Ненкова се е самосезирало по искане на друг хипермаркет - "Лидл"."

 

За мен нарушението на Метро е безспорно и очевидно

В какъв смисъл е "безспорно" - твърдяното от Метро въвежда ли в заблуждение потребителите?

А "очевидното" е, че и двете фирми се рекламират с "чужди географски означения". Не вярвам КЗК да е проверила произхода на всяка една стока, попадаща в рекламните слогани. Достатъчно е една стока, продавана от Лидл като "италианска", да е произведена другаде (или да няма италиански сертификат) и решението на КЗК пада.

ПероВТ

Така изтичат парите на България - чрез търговските вериги по 4-5 милиарда годишно, чрез банките - милиард и половина,  трите мобилни оператора и трите електроразпределителни дружества - още два пъти по толкова, рафинерията ни на книга е на загуба, както и Софийска вода.  Отделно добивната промишленост. Да бяха българи собствениците и печалбата да отиваше за инвестиции и създаване на работни места у нас, но не са.  Парите отиват при партньорите ни - това е глобализацията.  И са много повече, отколкото се твърди в отчетите им, благодарение на добрите счетоводители и хватките с разни офшори. Лукойл е светъл пример в това отношение, но и другите големи инвеститори не остават назад. Радваме се, че Европа дава пари за магистрали като бушмени, заменящи диаманти за шарени мъниста.

Apolitichen

Да бяха българи собствениците и печалбата да отиваше за инвестиции и създаване на работни места у нас, но не са. 

Под български собственици, вероятно, имате предвид Николай Банев (освен оттичането на работниците в Полимери, ами цялото предприятие оттече като скрап в Румъния), Валентин Захариев (инвеститора за един лев в Кремиковци), братя Диневи (с яхтите с източено ДДС), Делян Пеевски (със закритите фабрики за цигари в София, Благоевград), Цветан Василев (с инвестиции в офшорки), Цеко Минев (плтежоспособност, поддържана от държавни облигации) или Васил Божков-Черепа, даряващ щастие на целокупния български народ с търкане на билетчета?

дъртреалист

Така изтичат парите на България 

Живо се интересувам от въпроса...

Какво губи бюджета от тези преднамерени "грешки" на управлението?

А колко и какви са другите пробойни, освен гореизброените официални? (кражба на ДДС, заобикаляне на митници,  ... ...)

Вторичните загуби от това?

Има ли  я някъде тази информация?

Памфуций
снимка на Памфуций

Да бяха българи собствениците и печалбата да отиваше за инвестиции и създаване на работни места у нас, но не са. 

Ми не пазарувай от големите вериги , а от магазини, чийто собственици са българи , тогава.

Печалбата се реинвестира , за да доведе до по-големи печалби. Така че собствеността в случая няма особено голямо значение.

sega_reader

Въпрос за 1000 лева, кой ще заплати глобата, наложена на Метро ?

А - българското правителство

Б - община софия

В - министър-председателя

Г - българският данъкоплатец и купувач

kokaracho

Най-вероятно ще падне в съда. Само погледнете закачките между ауди и мерцедес. Ама година две ще отчитат наложена глоба и съответно дейност.

Дежурния

"С използвания подход клиентите се подканват изрично да "сменят" "Лидл" с "Метро", защото "Лидл" не може да осигури постоянна наличност на традиционни за Италия стоки, т.е. "Метро" представя изготвена и налагана от "Лидл" с години концепция на практика като неработеща и недостатъчна за потребителите и им предлага своеобразна алтернатива", пише още в решението на комисията. 

Ако това е причината, Метро са съвсем прави. В живота си съм стъпвал в Лидъл сигорно не повече от 4-5 пъти, по заръка да купувам неща от тематични седмици и то именно основно италиански неща. Един път успях да купя това за което отидох, останалите пъти отговорът беше "нямаме го". Именно Лидъл са проблемните, като с реклами оставят впечатлението, че рекламираните неща са част от асортимента им, а не нещо което епизодично са успели да купят на изгодна цена и да го разчистят на балъците преди да изтече срока на годност.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×