facebook
twitter

Икономика

Кабинетът даде заден ход за "бързата" приватизация

Няма да се прави нова Агенция за публичните предприятия и инвестициите
709
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Икономическият министър Емил Караниколов внезапно размисли за основни предложения в своя собствен нов Закон за публичните предприятия.

Едва месец след като се разбра, че ще бъде създадена Агенция за публичните предприятия и инвестициите, в сряда стана ясно, че това няма да се случи. Идеята бе заложена в проект на Закон за публичните предприятия и предвиждаше новата структура да обединява Агенцията за инвестициите и за приватизацията. Пред ресорната комисия в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов се отказа от тази реформа, но увери, че ще намери друг начин да ги преструктурира - нещо, което трябваше да се случи още преди години. Депутатите от комисията отложиха проекта, предложен от Министерския съвет, с мотива, че не е бил обсъден в съвета за тристранно сътрудничество заедно с работодателите и синдикатите.

"Тъй като се създава напрежение, главно заради неразбиране, аз съм готов да се откажа от тази моя идея (за сливането на агенциите). Целта е Законът за публичните предприятия да върви по-бързо напред, тъй като имаме срокове", заяви пред депутатите Караниколов. "Ако той мине през тристранката с тези предложения, аз съм сигурен, че той ще бъде подкрепен и ние няма да изпуснем сроковете", заяви министърът.

Планираната реформа е част от вялите опити на кабинета да се справи с бюрокрацията и армията от чиновници. Изискването за нов закон и за по-добро управление на държавните предприятия всъщност дойде отвън и бе едно от условията, поставени преди година за допускане на България в "чакалнята" на еврозоната. "Забавянето на закона няма да забави страната ни по пътя й за присъединяване към валутния механизъм (ERM II)", увери Караниколов. Надеждите на правителството са това да стане до юли, т.е. условията да бъдат изпълнени дотогава.

В проекта под синдикален натиск ще се върне и т.нар. забранителен списък, в който попадат дружествата, за които раздържавяването е забранено. Такива например са ВМЗ - Сопот, БДЖ, БЕХ, "Ел Би Булгарикум", летища и др. В предложения от Министерския съвет проект се предвиждаше списъкът да бъде премахнат, а парламентът да решава за продажбата на всяка фирма с 50 или повече процента държавно участие поотделно.

"Текстът в новия проект на закон е неприемлив, защото създава впечатлението, че се отваря вратата към приватизация на ключови държавни активи", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров, който преди няколко дни се срещна с ръководството на министерството именно заради спорния текст. Сега според заявката на Караниколов той ще отпадне.

Проектът ще бъде обсъден на следващото заседание на Съвета за тристранно сътрудничество идната сряда.

 

КРИТИКИ

Председателят на комисията по икономика в парламента Петър Кънев (БСП) сравни текстовете от проекта с тюрлюгювеч. Той призова за дискусия, за да не се обърне законът с "хастара навън". За нас той е изключително важен, чукате на отворена врата, заяви Кънев. КНСБ видя положителни моменти в проекта, но разкритикува включването на приватизацията в него. Затова от профсъюза се надяват неяснотите да бъдат изчистени.

Все още няма коментари

Още

Депутати засекретиха обсъждането на заемите на ББР

03.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

1666 1
Държавните бензиностанции ще се строят с кредити и частни инвестиции

28.05.2020

2849 20
Радев прикани САЩ да инвестират в България

14.05.2020

1916 27

Влез или се регистрирай за да коментираш