Медия без
политическа реклама

Износът на оръжие е скочил с 200% през 2022 г.

МИИ е завело иск срещу апортирането на акциите на Пловдивския панаир към фирмата на Георги Гергов

17 Юли 2023
Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията
БГНЕС
Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията

Износът на специализирана оръжейна продукция е нараснал с над  200% през 2022 г.. Това е около 1,6 - 1,7 млрд. евро или около 220% ръст спрямо 2020 г.", обяви икономическият министър Богдан Богданов пред БНТ.

"Целта ни е да продължим този тренд и да модернизираме производствата. Стараем се да гарантираме сигурна и безопасна среда за хората, които работят в оръжейните заводи", каза още министърът.

Богданов увери, че от ВМЗ Сопот ще преведе като дивидент за държавата 50% от печалбата си, а не 100%. Това е изненада, защото в законопроекта за държавния бюджет за тази година, приет на първо четене от Народното събрание, не са предвидени изключения от новото правило - цялата печалба на държавните дружества за 2022 г. да влезе в държавната хазна.

Миналата седмица министерството на икономиката е завело иск срещу апортирането на акциите на Пловдивския панаир към дружеството на Георги Гергов. Ще направим всичко възможно да защитим националния интерес и интереса на гражданите, след като през 2016 г. акции от панаира са апортирани към общините Пловдив и Варна, каза министърът. Той уточни, че това е само една от исковите молби, които ще заведат в съда.

"За нас беше важно първо да се спре вписването, което трябваше да стане в началото на юни и Пловдивският панаир в голямата си степен да премине в частни ръце, без да може държавата да контролира неговото развитие", каза Богданов и добави, че МИИ не са сами, а са получили подкрепа и от Министерски съвет.

Министърът посочи, че в последните години Пловдивският панаир е управляван все по-зле. По последни данни дружеството е с над 100 млн. загуба. натрупана през годините. "Може би е неефективно управление, може би е целенасочено неефективно управление на Пловдивския панаир. Тепърва се анализират данните", каза Богданов.

Проблемите в ДКК са хронични - неефективно управление, възлагане на проекти без обществени поръчки, коментира още министърът на икономиката.

"Едната проблемна компания е "Монтажи", възлагала проекти без обществени поръчки. Другата е "Ел Би", където бе отчетен занижен контрол, определени пари липсват. Ние обаче трябва да получим обратна връзка от компетентните органи, които са алармирани още 2021 г., когато министър на икономиката беше Кирил Петков. До момента няма обратна връзка", посочи Богданов.

 

Още по темата