Медия без
политическа реклама

Износът на гъстомери и ареометри е скочил с 1398% за 5 години

България е шеста в Европа по експорт на електрически велосипеди

26 Юни 2020
Pixabay

Българският бизнес намира интересни пазарни ниши, в които успява да се наложи като световна сила. Това показва проучване на Института за пазарна икономика, възложено от Агенцията за малки и средни предприятия. Такава ниша са например т.нар. плуващи инструменти - гъстомери, ареометри (на снимката), влагомери и т.н. Само за периода  2014-2019 г.  износът на такива прибори е нараснал с фантастичните 1398%, посочи Лъчезар Богданов, главен икономист в ИПИ, който представи резултатите от изследването.

АРЕОМЕТРИ

Наши фирми се специализират в производството както на измервателни уреди, така и на медицински инструменти, като изнасят за страни като Швейцария, САЩ и Япония. 

България, както и други държави от Централна и Източна Европа, бързо заема пазарен дял в доставките на някои електрически съоръжения и компоненти, включително акумулатори, печатни платки, ел. нагреватели, и то при жестока конкуренция с  Китай и други азиатски "тигри", показва проучването на ИПИ. 

И още - страната ни е сред водещите производители на електрически велосипеди и е шеста по износ в Европа. 

Изследването показва, че родните предприятия биха могли да се реализират успешно в съседните държави: в Румъния - с продажба и части за машини и автомобили, в Гърция – със стоки, обслужващи домакинства и туризъм като мебели, осветителни тела и др., в Сърбия и Северна Македония – с машини, съоръжения, електроуреди, резервни части, акумулатори и др.  

 

Скоро ще стартира и проект за изготвянето на серия видео-уроци, насочени към собствениците на малък и среден бизнес, които ще представят теми, свързани с интернационализация и начините за осъществяване на износ, съобщи директорът на Агенцията за малкия бизнес Бойко Таков.  Инициативата ще се осъществи в рамките на Експортен хъб България и с помощта на 16-те организации учредители – работодателски органиации, клъстери, висши училища и други. 

Към момента Агенцията преразглежда организацията на търговските си мисии според изводите от проведеното изследване, за да може да се постигне максимален ефект за увеличаване на износа, обясни Таков. Той посочи, че сред новите инициативи на Агенцията е организирането на онлайн бизнес форум със Саудитска Арабия – като страна с голям интерес към родната продукция. 

 

КЪДЕ

За целите на проучването експертите на ИПИ са анализирали възможностите за малкия и средния бизнес в 54  стокови групи, обхващащи 22% от общия износ на България през 2019 г. и продавани в 27 страни.

Според  доклада България осъществява най-голям експорт в  Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша. Перспективни пазари са Мароко и Тунис като бързоразвиващи се икономики, Израел, която има нарастваща интеграция с икономиките
на ЕС, ОАЕ, Саудитска Арабия, Република Корея и Виетнам.

 

Още по темата