facebook
twitter

Икономика

Фирма за отпадъци предизвика екокатастрофа край Гара Яна

С цел да спести някой лев бизнесмен изхвърли 14 тона токсично вещество в реката на селото
949
БНР
Хората, които замърсиха реката, са знаели много добре какво правят - работели са с противогази.

14 тона опасни отпадъци са били изхвърлени в реката на Гара Яна, съобщи шефът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столичната община Красимир Димитров пред БНР. Сигналът е подаден в петък към 22.30 ч. От него ставало ясно, че от промишлената зона на селото се носи силна миризма. Според информации в района служители на фирма за депониране на отпадъци стоварили варели "с неизвестно вещество". Те работели с противогази. След проверка на място e отцепен периметър от един километър, поясни Димитров.

Според местната администрация 48-часовите замервания на въздуха показали, че няма опасност за здравето на хората и от замърсяване на атмосферата. В същото време почистването на района щяло да отнеме доста време. Димитров нарече случилото се "екологична катастрофа". От изхвърлените варели се изсипвало "неизвестно вещество, което е лесно запалимо и силно токсично". "При взаимодействие с въздуха и промяна на метеорологичните условия би могло да се стигне до образуването на токсичен облак", каза още служителят на общината.

Заради инцидента е задържан собственик на фирма, съобщи БНР. От СДВР му повдигнали обвинение, след което заподозреният е освободен под парична гаранция от 5000 лева. Заедно с още няколко души бизнесменът решил да се отърве от отпадъците по този начин, за да спести средства, съобщават източници от МВР. Това напоследък се превръща в практика поради липсата на контрол от страна на местните власти и регионалните инспекции по околна среда - често проверки по сигнали на граждани за задушлива миризма откриват, че някой изхвърля нерегламентирано отпадъци или гори пластмаса и т.н.

"В неделя лицензирана фирма е започнала да обезопасява варелите. Те са преместени от мястото в реката, където са изхвърлени, на площадката за третиране на отпадъци", съобщи още Красимир Димитров.  

Ключови думи:

отрова, Гара Яна
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разчистени са тoксичните отпадъци край гара Яна

19.02.2019

95
Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1083 9
Fitch повиши кредитния рейтинг на България

23.03.2019

580 10

Коментари

Ад мин

А Нено къде е? Още ли е на тийм билдинг ешмедеме три в едно с проверка-усвояване на Банско?

Koчо

Хвърлил си многотонния токсичен боклук, предизвиквайки екологична катастрофа и пуснат под гаранция 5000 лева!!?? Познайте дали това нагло престъпление срещу обществото и природата няма да продължи. За мен то е много по-тежко от групово убийство.Идиоти има навсякъде, но у нас държавата е баш такава, щом пуща отровителите.

Solace

Държавата ще плаща масрафа по почистване, баровецът плаща 5 бона гаранция и продължава да трупа кинти (вероятно плаща мизерни данъци с различни врътки).

Затваряй го тоя бизнесмен в един склад с тея варели за седмица и ако оцелее - оцелее. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×