Медия без
политическа реклама

Държавата ще оздравява "Български пощи" с 50 млн. лв.

22 Март 2023
Илияна Кирилова

План за оздравяване и дигитализация на "Български пощи", одобри днес на заседанието си служебното правителство. Оздравителният план ще се осъществи с помощ от 50 млн. лв., осигурени от бюджета чрез увеличаване на капитала на държавното дружество.

Предложението ще бъде пратено за нотификация в Брюксел, за разрешение тази помощ да бъде отпусната.

"На второ място работим по план за преструктуриране задълженията на „Български пощи“ заедно с Българската банка за развитие. Идеята е всички тези задължения да бъдат преструктурирани поради факта, че към момента, тъй като не са преструктурирани, „Български пощи“ губят в годишен размер около 6-7 млн. лв. от лихви", заяив вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

Покрай протестите на пощенски служители преди месец заради ниско заплащане стана ясно, че дружеството е натрупало 72 млн. лева просрочени задължения. "Български пощи" претърпя и мащабна хакерска атака миналата година, която извади от строя за доста време голяма част от дейностите на дружеството. Това още повече е засилило стопянето на пазарния му дял в куриерските услуги спрямо частните оператори.

"Сред основните краткосрочни мерки е усъвършенстването на съществуващия клиентски софтуер. Това ще позволи до края на 2023 г. компанията да навлезе на бързо растящия и силно печеливш куриерски бизнес сегмент. Ще се заложи и на предоговаряне на ценовите условия по търговските договори с корпоративни клиенти и договорите за достъп до мрежата", се посочва в правителственото прессъобщение за взетото решение.

Още по темата