Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавата обмисля да сложи 10% таван на търговските надценки

13 Март 2023
EPA/BGNES
Никола Стоянов няколко пъти смени идеите за овладяване на цените на хранителните стоки.

Държавата е готова още в началото на април да наложи забрана на търговците да слагат надценки на основни храни и стоки по-големи от 10%. Това може да стане с нормативен акт на Министерския съвет. Това заяви пред Нова тв министърът на икономиката Никола Стоянов.

По информация на Министерство на икономиката сега по-голямата част от стоките са с над 20% надценка.

Служебният кабинет предвижда да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка между 30 и 50 вида продукти като хляб, сирене, месо, зеленчуци в опит да намали цената им. Мярката ще бъде временна.

Първоначално икономическият министър Никола Стоянов обяви, че се обсъжда при надценки над 20-25% търговците да информират Комисията за защита на потребителите. Тя от своя страна трябвало да прави проверки защо се стига до по-големи проценти надценка. През уикенда Стоянов обяви в интервю пред БНТ, че всъщност правителството се е отказало от тази идея.

В понеделник икономическият министър бе вече на друго мнение: "Тъй като забелязваме, че цените на хранителните стоки не спадат, въпреки усилията до момента, преценихме, че трябват по-категорични мерки", каза той пред Нова тв. 

„Не сме запознати подробно с предложението за 10% таван на търговската надценка, не е изпращано официално до нас. Очакваме да видим и оценка на въздействието, за да коментираме какво е възможно и какво е полезно да се случи”, каза Николай Вълканов, председател на Сдружението за модерна търговия, в което членуват големите търговски вериги. От бизнеса заявиха още, че ще им бъде интересно да чуят мнението на Европейската комисия.

Днес в Министерството на икономиката и индустрията се е провела среща между сдружения на производители на храни и търговци, на която са обсъждани цените на хранителните продукти. От министерството обаче не посочват да е обсъждан таван на цените или на търговските надценки.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?