Медия без
политическа реклама

Депутатите гласуваха броят на тотопунктовете да нарасне тройно

22 Юли 2022
Илияна Кирилова

Парламентът гласува окончателно днес таван от 4000 тотопункта в страната, 65% от които може да се стопанисват от външни партньори на Българския спортен тотализатор (БСТ).

Новата разпоредба е в Закона за хазарта, в който бе премахнат текстът, предвиждащ от 8 август държавният БСТ да продължи да работи единствено в свои собствени обекти или наети, със собствен персонал. Това изискване бе въведено преди две години след скандала с хазартните фирми на Васил Божков за лотарийни игри, чийто лиценз бе отнет. Тогава ГЕРБ и "Патриотите" обявиха, че трябва да се ограничи манията по търкането на талони и дадоха 24 месеца гратисен период на БСТ да приведе дейността си според това изискване.

Само преди две седмици БСТ и спортното министерство обаче спешно настояха за промяна, защото в противен случай близо 1000 тотопункта в страната трябвало да бъдат закрити. БСТ има само 600 свои пункта със свой персонал. Не е ясно защо ресорното министерство не се задейства по-рано и не внесе то законовите промени, а използва депутати от ПП, БСП и отцепници от ИТН. Самият спортен министър в оставка Радостин Василев е един от напусналите ИТН. Покрай проблема на БСТ в първоначалния вариант на законопроекта бяха вкарани куп още промени в Закона за хазарта, които финансовото министерство силно разкритикува.

Отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП, са внесли законопроект в Народното събрание за промени в Закона за хазарта.

Таванът на броя на тотопунктовете, в които се предлагат и лотарийните игри на БСТ, бе гласуван от депутатите по настояване на Министерство на финансите, според което има опасност от неограничено разпространяване на хазарт, особено сред младите хора.  

Депутатите гласуваха днес и друга промяна - те освободиха БСТ от задължението от догодина да проверява всички свои клиенти дали не фигурират в регистъра на уязвимите лица. В този регистър може да се впишат по свое желание всички зависими от хазарт. В момента такова задължение имат само игралните зали и казината.

"Това изискване е неприложимо за тотопунктовете", заяви депутатът Любомир Каримански от ИТН, който обясни, че няма как всеки посетител,  който пуска тотофиш, да показва лична карта и да бъде проверяван дали е включен в регистъра на уязвимите лица. Каримански посочи, че няма такава практика и в другите страни от ЕС.

Още по темата

Депутатите на бюджетна комисия гласуваха на второ четене да отпадне забраната държавното дружество Български спортен тотолизатор да разпространява игрите си чрез външни лица.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?