Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите направиха голям подарък на хазарта

Тотото ще разкрие 4000 пункта и ще работи с външни фирми

Илияна Кирилова

Депутатите на бюджетна комисия гласуваха на второ четене да отпадне забраната държавното дружество Български спортен тотолизатор да разпространява игрите си чрез външни лица. В Закона за хазарта е планирано тази забрана, въведена още преди две години, на практика да влезе в сила на 8 август.

От БСТ и спортното министерство спешно настояха за промяна, защото в противен случай над 1000 тотопункта в страната трябвало да бъдат закрити. БСТ има само 600 свои пункта със свой персонал.

Спортният тотализатор и занапред ще може да сключва договори с трети лица за разпространение на своите игри. Депутатите от бюджетната комисия гласуваха таван на тотопунктовете от 4000 броя (при съществуващи в момента 1600).

Таванът на броя на тотопунктовете, в които се предлагат и лотарийни игри, бе по настояване на финансовото министерство, според което има опасност от неограничено разпространяване на хазарт, особено сред младите хора. 

Първо Любомир Каримански и Ива Митева от ИТН предложиха таванът да е 3000 тотопункта. Надделя обаче мнението на Йордан Цонев от ДПС, че няма логика в това число, защото и без друго държавата сама е направила БСТ монополист в лотарийните игри. В крайна сметка бе гласуван максимален брой 4000. От тях не повече от 65% може да бъдат на външни лица, сключили договор за разпространение от името на БСТ. За да не бъде превзет този пазар от един единствен играч, бе гласувано още не повече от 15% от външните тотопунктове да са на едно лице или свързани с него лица.

Депутатите гласуваха и друга поправка в Закона за хазарта - премахнаха изискване от следващата година и в пунктовете на спортния тотализатор да се искат лични документи на посетителите, за да се провери дали не фигурират в регистъра на уязвимите лица - тези с хазартна зависимост. В момента такова задължение имат само казината и игралните зали.

Още утре, 22 юли, законовите промени ще влязат за окончателно гласуване в пленарна зала.

Още по темата

Отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП, са внесли законопроект в Народното събрание за промени в Закона за хазарта.
Държавният спортен тотализатор ще може да разпространява своите тото и лотарийни игри в пунктове на външни лица. Това гласуваха на първо четене депутатите от бюджетната комисия, които на извънредно заседание днес разглеждаха промени в Закона за хазарта.
Макар че се бави със законите, засягащи националния план за възстановяване и развитие, парламентът спешно се захвана да приеме поправки в Закона за хазарта. Предлогът е да се спаси от финансова разруха Българският спортен тотализатор.

 

Още по темата