facebook
twitter

Икономика

България изпадна на 97-о място по "лесно" плащане на данъци

У нас общуването на обикновено ООД с НАП отнема 441 часа годишно, в Естония стигат 50 часа
675
 Архив СЕГА

България отново се появи на обидно ниска позиция в световна класация. В ново изследване за данъчната тежест, измерващо и ставките, но и бюрокрацията, свързана с калкулиране, отчитане и плащане на задълженията, страната ни е 97-а сред 190 държави от всички континенти. Има и по-лоша новина - пропаднали сме с пет места в сравнение с предната година. Автори на глобалното проучване са консултантската компания PwC и Световната банка.

Основната причина за това лошо представяне е сложното и времеемко администриране на данъците и осигуровките у нас. В България спазването на данъчно-осигурителните правила и формалности отнема 414 часа годишно. За сравнение средното време за всички в проучването е двойно по-кратко време - 238 часа. А в държави отличници като Естония за тези дейности стигат само 50 часа. Този завиден резултат до голяма степен се дължи на електронното управление, в коeто Естония е шампион.

 

Само една държава от ЕС се представя по-трагично от България и това е Италия, която е 128-а сред 190 държави. Това, което неудържимо влече тази членка на ЕС към дъното, е воденичният камък на данъците и осигуровките, които там достигат 59.1 процента.

Всички други от ЕС се намират в горната половина на таблицата. Румъния, с която все уж се надбягване, е на 32-ро място. Дори кандидатки за членство в ЕС ни изпреварват категорично. Молдова ни засрамва с нейното 33-то място. И Северна Македония ни "удря в земята" -  тя е 37-а, в близост до страни като Норвегия. За сведение при съседите ни времето за спазване на данъчните правила е само 119 часа, т.е почти 4 пъти по-кратко в сравнение с България. 

А ние дишаме праха на Намибия (88-а), Самоа (82) и Сиера Леоне (93).

И за сведение на управляващите България не е с най-ниски данъци. Бремето на плащанията, което включва подоходните налози, ДДС, акцизите, осигуровките, екоданъци и др., у нас е 28.4%, а в Румъния е само 20 на сто, сочи глобалното проучване. А има и още по-добър резултат - в Грузия данъчно-осигурителната тежест е едва 9.9% (не е чудно, че в класацията тя заема 14-о място). 

 

СМЕТКИ

За да изчислят тежестта на облагането и на формалностите в общуването с данъчната администрация, експертите на PwC и Световната банка са използвали като модел средно голямо дружество с ограничена отговорност, което действа само в страната, в която е регистрирано. За  която има дейност само на нейна територия и не се занимава с внос и износ. Времето, необходимо за плащане на данъците, включва попълването на декларации, справки, отчети, обработването им от администрацията, процедурите по възстановяване на надвнесени ДДС и данък печалба, както и часовете, отделени при ревизии и за обжалвания. 


 

Все още няма коментари

Още

НАП: Имате 12 дни да оправите грешки в данъчните декларации

18.09.2020

753 1
Нито МВР, нито НАП знаят колко от корона-глобите са събрани

06.09.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1338 5
След призив за протест държавата атакува "Хиполенд"

05.09.2020

Обновена

30001 213

Влез или се регистрирай за да коментираш