Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" написа две страници оправдания за високите цени

Ако не ви харесват нашите условия, намерете си друг доставчик, отговори на бизнеса държавното предприятие

"Булгаргаз" реагира на критиките на бизнеса за прекалено високите цени на природния газ. Държавното предприятие написа две страници обяснения на какво се дължи голямата разлика между тарифите у нас и котировките на европейските газови борси, която през последните месеци е над 30% - по изчисления на работодателските организации. 

 

Ценовата "политика" на държавата от началото на годината предизвика гневна реакция на българския бизнес.   Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени, надхвърлящи с 30% котировките на европейските борси, се посочва в остро послание до правителството и КЕВР.

"Булгаргаз" не отрича, че продава скъпо на българската индустрия, но обяснява, че за това си има причини. Основната е, че в калкулациите се включват и порции газ от хранилището в Чирен, нагнетен още миналата година, когато цените бяха стигнали рекордни върхове.

Без количествата от Чирен цените за февруари и март щяха да са с 15% по-ниски, твърди "Булгаргаз" в отвореното си писмо. 

Предприятието уверява, че освен евтиния газ от Азербайджан и скъпия от Чирен набавя газ на свободния пазар чрез търгове на възможно най-ниски цени.  

На критиките, че от началото на 2023 г. си е вдигнал "надценката" и вече си начислява премия от почти 12 лв. на мвтч, държавният доставчик обяснява, че това е необходимо, за да си покрива разходите и че нормативната база му го позволява.

 

Както ви харесва

В края на писмото "Булгаргаз" съветва фирмите, ако не харесват неговите условия, да си намерят друг доставчик: "Ползвателите на природен газ в страната могат сводобно да избират. "Булгаргаз" изразява готовност да прояви гъвкавост, ако някой клиент поиска да сключи договор с друг търговец". 

Ключови думи:

Булгаргаз, високи цени

Още по темата