Медия без
политическа реклама

Бъдещият подслон на украинците у нас тотално е обвит в мъгла

30 Окт. 2022
В хотелите и частните квартири е пълно с украинчета, чието бъдеще у нас е неясно.
БГНЕС
В хотелите и частните квартири е пълно с украинчета, чието бъдеще у нас е неясно.

За пореден път въпросът за подслона на украинските бежанци у нас е обвит в мъгла. Този път нищо не се знае на самата финална права на програмата, чрез която хотелите получават пари от държавата. Тя изтича утре, като никой не казва ще бъде ли удължена, няма ли, какво предстои, ако бъде приключена. А в момента, по данни на сайта "България за Украйна", по нея са настанени 20 195 души  (от общо 54 916 украинци у нас).

Програмата бе удължена няколко пъти през годината. Неотдавна министърът на туризма от служебното правителство Илин Димитров заяви, че 31 октомври е нейният последен срок. Той допусна, че след нея може да бъде стартирана нова програма. Но и нея никой не е обявил все още.

Доскоро в средите на хотелиерите течеше неофициална информация, че плащането към тях ще бъде продължено под някаква форма. Затова мнозина от тях продължиха да настаняват хора от Украйна с обещания, че те ще могат дълго да пребивават. Но в момента абсолютно нищо не се знае по въпроса. И явно ще стане ясно в последния момент.

 

Още по темата:

 

Новата бежанска вълна е увеличила досега с около 2000 украинците у нас, сочат сравнителните данни от правителствения портал Bulgaria for Ukraine.   Тя започна няколко дни след масирания обстрел на Русия над украински селища на 10 октомври.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата