Медия без
политическа реклама

Брюксел: Ще има санкции за консултантите и лобистите на руски фирми

Путин заплаши "вражеските страни" с нови икономически мерки

03 Май 2022
Wikimedia.org

Фирмите, които консултират и лобират за руските компании, също ще търпят санкции. Това предвижда шестият пакет от мерки на ЕС срещу агресора Русия, които Европейската комисия ще предложи по-късно днес, съобщи "Политико".

Колегиумът на комисарите, който се провежда в Страсбург, най-вероятно ще предложи и поетапен отказ от руски петрол до края на годината. Само за Унгария и Словакия ще бъдат приложени "преходни" мерки. Двете страни са изцяло зависими от руския газ.

При посещението си в Панама дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел обяви, че се очаква шестият пакет срещу Москва да обхване отрязването на още руски банки от разплащателната система Суифт, вкл. и Сбербанк, която държи 37% пазарен дял ".

Междувременно стана ясно, че Москва готви "контрасанкции".  Президентът Путин е подписал пореден указ за икономически мерки срещу фирми и граждани от "неприятелски" държави. Но тепърва ще се правят списък и указания за прилагане на мерките. 

 

На срещата на енергийни министри снощи стана ясно, че Европейският съюз се готви за война с „Газпром. „Държавите-членки на ЕС не бива да имат никакви илюзии, че могат да разчитат на добрата воля на "Газпром" и Русия“. Това предупреди европейският комисар по енергетиката Кадри Симсън на снощната извънредна среща на Европейския съвет.

Според Симсън, няма непосредствен риск за сигурността на газовия внос в Европа. Доставките за България и Полша вървят през алтернативни маршрути от Гърция и Германия, подчерта тя. И добави, че на 1 май е стартирал интерконекторът между Литва и Полша, което не би могло да стане "по-навреме" - именно Литва първа се отказа от руския газ, защото си осигури алтернатива през терминал за втечнен газ. Симсън напомни, че други важни газови връзка са интерконекторът между Гърция и България и балтийският газопровод.

Плащането в рубли е нарушение на договорите, ако няма търговски обоснована причина, подчерта още Симпсън. Искането за такова плащане може да бъде отхвърлено и това е юридически обосновано, добави тя. Това е и позицията на Френското председателство на ЕС, както и на Европейския съвет като цяло. ЕК: Плащането в рубли за руски газ е нарушаване на европейските санкции.

"България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София", изтъкна българският енергиен министър Александър Николов.

 

Алтернативи 

В Александруполис, където бе дадено началото на изграждането на терминала за втечнен газ, премиерът Кирил Петков заяви, че икономическият шантаж на Кремъл няма да успее. „След руската инвазия в Украйна и безпрецедентния натиск, който Русия ни оказа със спирането на газовите доставки, ние, страните от свободна и демократична Европа, можем да се противопоставим единствено заедно и да водим политика по принципите на международното право. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и страните от ЕС няма да успее. Защото ще се противопоставим и днешното събитие е доказателство за това“, каза още българският премиер.

Домакинът на церемонията, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис, каза че със завършването на терминала скоро ще можем да се отървем от газа, идващ от руски източници и нашите страни да играят обща роля в новата енергийна карта. „Неотдавнашното изнудване на Москва за газ прави сътрудничеството не само необходимо, но и спешно“, добави той, цитиран от „Катимерини“.

В събитието взе участие и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

„Булгаргаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде готов до края на 2023 г. и да доставя газ до България и целия балкански регион. Планираният капацитет на съоръжението е 6,1 млрд. куб. м годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. куб. м. Консумация на синьо гориво у нас за 12 месеца е около 3 млрд. куб. м.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата