Медия без
политическа реклама

Близо 500 хил. е-винетки за над 35 млн. лв. са купени през януари

11 Февр. 2022
Илияна Кирилова

През януари са купени 499 019 електронни винетки за над 35,5 млн. лв., съобщи Агенция Пътна инфраструктура. 

Най-предпочитани са годишните електронни винетки - от тях са купени 336 492 за над 32,6 млн. лв. Цената на тази винетка е 97 лв. - без промяна в сравнение с предната година. На следващо място най-често се купуват седмични винетки – 109 563 за близо 1,6 млн. лв. Следват месечните, след тях уикенд винетките и накрая тримесечните. Таксите им остават на същите нива.

През февруари изтича валидността на 560 183 годишни е-винетки.

От АПИ напомнят, че валидността може да се проверява на интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“ след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран. Агенцията приканва шофьорите да се възползват от различните възможности за покупна по интернет - сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение БГТол, както и сайтовете на партньорите - www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg, www.telenor.bg, www.A1.bg, www.vivacom.bg, www.tollbg.eu или мобилните приложения ОББ мобайл, TollPass и Phyre.

Внимателно да се преглежда и проверява въведената от информация преди да бъде потвърдено финалното плащане за електронната винетка, съветват от АПИ. При неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил. 

Най-често се бърка при изписването на регистрационния номер, когато вместо цифрата 0 (нула) се използва буквата О. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Ключови думи:

винетки, валидност

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?