Медия без
политическа реклама

Банковите влогове на милионерите отбелязват рекорд

Заради инфлацията домакинствата теглят все по-големи кредити

Илияна Кирилова

Броят на милионерите в България впечатляващо расте - поне това показват данните на БНБ за притежателите на банкови депозити със суми над 1 млн. лв. В края на март тези сметки вече са 1277, като парите в тях общо са малко над 3.502 млрд. лв. Спрямо март миналата година те са с 255 повече или с 25%. Същият е ръстът и на средствата в тях за една година. Всъщност и като брой, и като обща сума милионерските сметки бият рекорди - никога досега не е имало толкова много депозити с над един милион лева в тях.

Все пак милионерските сметки са съвсем малък дял от всички депозити, които държат домакинствата в банки. В края на март спестяванията в банки са за 73.180 млрд. лв. За една година те са се увеличили с 6.3 млрд. лв.

С най-голям дял сред банковите депозити - 18% , са тези със суми между 50 хил. и 100 хил. лв., следвани от суми между 100 хил. и 200 хил. лв. - 17%. Други 13% са сметките пари по тях между 10 хил. и 20 хил. лв.

Продължава тенденцията хората да изтеглят средствата си от банките и да закриват сметки с малки суми - 1000 до 2500 лв. или до 5000 лв. С непрекъснатото нарастване на банковите такси клиентите започнаха да обединяват сметки, за да спестят разходи по поддържането им. Освен това по време на ковид кризата, започнала през 2020 г., а след това и заради нарастващата инфлация, този процес се задълбочи - много хора останаха временно без работа и с ограничени доходи и прибегнаха до спестяванията си.

Кредити

В същото време след падането на ковид-ограниченията, дори на фона на инфлация, като цяло българите потребяват повече и финансират плановете си с потребителски кредити. За да оптимизират личния си бюджет потребителите все по-често обединяват задълженията си в един кредит като в същото време си осигуряват и допълнителни средства за нови проекти.

Данните на БНБ показват, че през първото тримесечие на тази година броят на кредитите на домакинствата е почти без промяна в сравнение с миналата година, но общата сума на заемите е с близо 15% по-висока и достига 34.1 млрд. лв. в края на март.

С 18% е нараснала тази година средната сума на изтеглените потребителски кредити и вече е 11 342 лв., публикува данни за април и БНП Париба Лични Финанси. Година по-рано средният изтеглен потребителски заем в банката е бил 9 627 лв.

С още по-голям процент (34%) нарастват новите заеми за обединяване на стари задължения - средната сума вече 13 469 лв., а година по-рано е била 10 026 лв. Този ръст е двойно по-висок от средногодишната инфлация за 2022 г., което, според банката, показва, че хората не са песимисти относно стабилността на личното си финансово положение.

Всяко трето заявление е за обединяване на задължения, на второ място са кредитите за ремонт на дома с 31,5%, а на трето – за покупка на употребяван автомобил с 13%.

За първи път средният размер на заявките за кредити за употребявани коли изпреварва този на молбите за заеми за ремонт. Хората са търсили финансиране за автомобили „втора ръка“ средно за 12 329 лв., а за обновяване на жилището – за 11 465 лв. Този тренд се обяснява със значителния ръст в цените на употребяваните коли. Той се дължи както на покачването на цените на новите автомобили, така и на недостига им, тъй като доставката отнема 3-5 месеца.

Значителен ръст от 29% се наблюдава и при потребителските кредити за образование. През последните 6 месеца средната сума на такъв заем достигна 9 094 лв. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

депозити, кредити

Още по темата