facebook
twitter

Икономика

Австрийският бизнес се оплака от бумащина и липса на кадри

732
 Advantage Austria
Улрике Щрака

Проблемите на инвеститорите у нас не намаляват - основни трудности продължават да бъдат корупцията, престъпността, работата на съдебната система. Това показва допитване за бизнес климата у нас сред 100 австрийски фирми, проведено от Стопанската камара на Австрия в България - Advantage Austria.

Сред най-сериозните проблеми пред компаниите са инфраструктурата и липсата на квалифицирана работна ръка, коментира търговският съветник към посолството на Австрия у нас Улрике Щрака, предаде БГНЕС. "Клоновете на австрийските фирми в страната страдат от недостиг на персонал и биха искали по-предвидима и сигурна бизнес среда, по-малко бюрокрация и по-добра инфраструктура. В същото време инвеститорите са доволни от много от параметрите на средата и голяма част от тях планират разширяване на дейността си", коментира Щрака.

По-интересното е, че макар 2/3 от запитаните компании да не са позитивно настроени за бизнеса си през тази година, те все пак ще увеличат заплатите на служителите си с около 5%.

"Как се прави бизнес ли? Ами и лесно, и трудно. Лесно, защото България създава добри икономически условия в сравнение с други страни от Западна Европа. И трудно, защото се сблъскваме с непрекъснатия отказ на Столичната община например, която казва, че няма пари. Сблъскваме се с липсата на инфраструктура. В района на летището, където се намира базата ни, няма улица. Но ние чакаме да ни направят. Ще почакаме и ако трябва, сами ще си я направим", коментира за БГНЕС управителят на австрийската логистична компания Cargo-partnеr Антон Стойков.

Логистичният център направи за 20 млн. евро складови пространства на площ от 22 000 квадратни метра. За сравнение, изграждането на същата база в Словакия би струвало три пъти повече.

Развитие без пари не се прави. България се хвали с ниския процент на бюджетна задлъжнялост, което обаче не помага на никого. Изпуска се златен икономически шанс за реформи и правене на бизнес, категорични са австрийските фирми.

Все още няма коментари

Още

И австрийският бизнес проплака от наредбата за касовите апарати

19.01.2020

16031
Съд в Австрия прати в затвора кмет заради водна криза

11.01.2020

4955 10
Хакери атакуваха Министерство на външните работи в Австрия

05.01.2020

522 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×