facebook
twitter

Икономика

АЕЦ "Козлодуй" плаща 7 млн. лв. за защита от въздушни заплахи

Още 4 млн. лв. ще бъдат дадени за оповестяване в случай на пожар
679
Снимка: БГНЕС
АЕЦ "Козлодуй" ще проведе поредния си Ден на отворените врати на 9 ноември - събота. Посетителите ще могат да разгледат Информационния център, командна и машинна зала на V или VI блок с водачи от АЕЦ и др.

АЕЦ "Козлодуй" е решила да изгради система за защита от въздушни заплахи. Освен това ще има и нова система за оповестяване на аварийни ситуации в случай на пожар - в т.нар. Дом на енергетика и Общежитие 1 - ведомствени жилища, разположени в 14-етажна сграда. Това става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Двата търга са публикувани в последните дни на октомври, показа справка на в. "Сега".

От документите се разбира, че е извършен анализ на ефективността на системата за физическа охрана на Първа атомна, от който станало ясно, че е нужно да се изгради и система за защита от въздушни заплахи. С малко повече от 7 млн. лв. ще бъдe доставено, монтирано и въведено в експлоатация и специално оборудване на системата. Какво точно ще се включва в системата не става ясно.

Поръчката е на принципа на договаряне без обявление. Така, според документите, договорът ще бъде сключен с обединението "Дрон Дефенс". То има лицензия за полезен модел на система за въздушна защита на стратегически обекти чрез радарно сканиране, оптично разпознаване и радио смущаване и заглушаване на безпилотни летателни апарати.

Малко по-евтина, но също толкова любопитна е и втората поръчка на АЕЦ "Козлодуй", свързана с новата система за оповестяване при аварии. Тя ще струва малко над четири милиона лева. Срещу тези пари се предвижда доставка на оборудване за озвучаване и оповестяване при пожар.

 

КИБЕРСИГУРНОСТ

Само преди година друга държавна компания - "Марица-изток 2", обяви, че е готова да инвестира 9.5 млн. лв. с ДДС в собствен киберцентър, който да я пази от компютърни набези. Срокът за изпълнение е две години, а от централата се мотивираха, че така ще отговорят на еврорегламент от 2016 г. Масовото навлизане на технологиите освен предимства създава и условия за по-големи заплахи и уязвимост, които се използват от различни хакери, организирани престъпни групи, терористични структури и отделни държави, се посочваше в документите към търга.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делегация от САЩ: Във Вашингтон още говорят за Борисов

10.12.2019

755 14
Синът на Миню Стайков пътувал в брониран джип на автостоп
Меркел поиска обща европейска позиция за "Хуауей"

28.11.2019

712 8

Коментари

Mickele

Не знам за "Дрон Дефенс", какво произвеждат и какво предлагат, но имам информация, че българската фирма от Самоков - Самел-90 произвежда и предлага на пазара системи за защита от дрон нападения и честно казано се съмнявам, че цената на самоковската система е толкова висока, каквато е  фиксирана в материала. Разработката на самоковци е във връзка със случилото се в Саудитска Арабия нападение над петролни кладенци. Системата им открива летящи обекти на височина над три метра над земната повърхност и тегло над 1500 гр. на 8 км разстояние от охраняемия обект. На 4 км. от охраняемата точка обектът се унищожава чрез тотално заглушаване на каналите му за комуникация и управление. Фирма Самел-90 произвежда широка гама от заглушаващи устройства свързани с ранните разработки за военната промишленост под наименованието "Стършел". Интересно ми е от Козлодуй дали са се обърнали към Самел-90 за оферта?!

Тодор1

C 400.

Любопитkо

Един дивизион С-300 беше разположен недалеч от АЕЦ. Ако се не лъжа, още си е там.

rorik

Ммм даа,

Предполагам че в Самоков има само едно такова предприятие?

Негов директор беше мой състудент,

Правих една дипломна работа на един тестер на кумЪ ми за техникум , и исках от него някакви кварцчета , та ми ги прати. Ецвахме платки ,поихме ,  и за мое учудване с  минимални настройки т"ва взе че проработи.

После   е ползвал  същото нещо да си защити висшето военно училище ..

Така че съм защитила комуникации и във военно училище.

 

 

trunk

Срамежливо обесняват по какъв начин ще се усвоят едни пари .

Verbis verbis

Съобщават ни, че някои изнудват АЕЦа.

н16
снимка на н16

Как така още не са дошли американците, да ги накарат да купят оная велика техника, дето я бяха продали на саудитците.)


А иначе, важното е да се краднат малко пари. В случая доста по-малко, отколкото от СА.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×