Медия без
политическа реклама

Зелени библиотеки ни зоват в парковете на София

Две документални изложби, десетки поети и музиканти, стотици хубави книги създават атмосферата на 8-ото издание на кампанията

30 Юли 2022
БГНЕС
Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова пред една от къщичките за книги.

Кампанията „Зелени библиотеки“ стартира днес за осма поредна година и ще се провежда всеки уикенд до 28 август. Една от най-успешните традиционни летни инициативи на Столична библиотека е утвърден формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст, за привличане на нови читателски публики и за общуване на софиянци през почивните дни.

Осмото издание на „Зелени библиотеки“ започва днес в 10 ч. в парк „Гео Милев“. Съвместно с район „Слатина“ и сдружение „За Слатина“ там ще бъдат поставени две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. Така към седемте къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк Витоша и Зоопарка, се прибавят и две нови, които ще се зареждат редовно от Столична библиотека с атрактивни издания.

Арт програмата на „Зелени библиотеки 2022“ включва срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо. Децата и учениците ще могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Малчуганите могат да получат първите си уроци по рисуване с ръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека – художника Христо Кърджилов. Навсякъде ще бъде и мобилният филиал – „Библиобус“, който разполага с 1500 тома нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чуждестранни автори. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Столична библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание. За втора поредна година издателствата „Хермес, „СофтПрес“, „Весела Люцканова“, „Ина“, „Златно пате“, „Скорпио“ и др. се включват в кампанията и предоставят десетки екземпляри от най-новите си издания за посетителите на „Зелени библиотеки“. Сред тях ще намерите книги за свободното време, класика, любими приказки. За децата ще има и подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат две документални изложби. „Библиотеката на София разказва“ представя драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), както и редки и ценни издания от фонда на Столична библиотека – свидетелства на времето и историята. Експозицията „Из парковете на София –минало и настояще“ показва любопитни фотоси и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

И тази година в софийските паркове ще звучат вдъхновяваща поезия и музика. Ще се включат поетите Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева и др. Ще свирят и пеят Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни), Георги Арсов от „Атлас“, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара), Ралица Симеонова (китара, вокал) и др. Предвидена е и детска арт програма. Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Ето и програмата на инициативата по уикенди:

6 август – парк „Заимов“, 7 август – Борисова градина; 13 август – Южен парк, 14 август – парк „Св. Троица“; 20 август – Западен парк, 21 август – Зоопарка; 27 август – Северен парк, 28 август – парк Витоша, пред хижа „Алеко“. Събитията са в интервала 10.00 – 14.00 ч.

Седемте досегашни издания на „Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 000 посетители, повече от 7000 са новозаписаните читатели, а бук-кросингът „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“, е събрал за последните 3 години дарения от близо 3000 нови книги от софиянци за софиянци.

Още по темата