Медия без
политическа реклама

За пръв път за "Оскар" ще се борят филми без прожекции на кино

29 Апр. 2020

За пръв път в почти 100-годишната си история Американската киноакадемия ще включи в надпреварата за наградите "Оскар" филми, които не са имали прожекции на голям екран. Промяната на правилата се налага заради пандемията от коронавирус, довела до затварянето на почти всички киносалони в света и отмяната на филмови премиери. Изключението ще важи само за 93-ите Академични награди, които ще бъдат връчени на 28 февруари 2021 г.

Досега, за да се състезава за "Оскар", всяка продукция трябваше има поне една седмица прожекции в киносалон в района на Лос Анджелис. Кината в града на Холивуд обаче са затворени от 16 март и неясно докога. Затова за номинация ще могат да се борят и филми, пуснати на стрийм в интернет, стига да са били първоначално планирани за киноразпространение. 

Ако киносалоните все пак отворят врати това лято, каквито са очакванията на по-оптимистично настроените експерти, изключението ще отпадне. За да се даде шанс на повече филми в съкратените срокове, продукциите ще отговарят на правилата, ако са прожектирани не само в Лос Анджелис, но също в киносалоните на Ню Йорк, Чикаго, Сан Франциско, Маями и Атланта.

Часове по-рано сходни промени в правилата си прие и Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която връчва статуетките "Златен глобус". 

Темата дали продукции, разпространявани по интернет, имат право да се състезават за най-престижните филмови отличия дойде на дневен ред в последните 2-3 години с бума на стрийминг услугите, предоставяни от "Нетфликс", "Амазон" и др. За да даде шанс на филмите си, "Нетфликс" по изключение пуска фаворитите сред тях за броени дни на кино. Но в същото време ги прави достъпни и онлайн – този компромисен вариант си навлича доста критики с аргумента, че така съвсем малка част от зрителите ще предпочете да си купи билет. През 2020 г. стрийминг гигантът пожъна рекорден успех с номинации - 24 за "Оскар" и 17 за "Златен глобус" (с филмите "Ирландецът", "Брачна история" и "Двамата папи"), но спечели малко награди. 

Академията прие и друга промяна в правилата си, която не е свързана с коронавируса. Категориите "монтаж на звук" (звуков мишунг) и "звукови ефекти" ще отпаднат, а на тяхно място ще има само една - за най-добро постижение в звука. 

За да намали Академията въглеродния отпечатък, отпада и изискването продукциите, кандидатстващи за "Оскар", да бъдат изпращани на DVD. Нещо повече - изпращането на DVD, CD-та с музика, сценарии и покани на хартия са забранени.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата