Медия без
политическа реклама

За приза "Димитър Димов" спорят двама български и трима чужди автори

14 Апр. 2020
33-годишният Франсоа-Анри Дезерабл, бивш професионален състезател по хокей, е номиниран за своя роман-мистификация "Някой си господин Пекелни", свързан с наследството на легендарния френски писател Ромен Гари.
33-годишният Франсоа-Анри Дезерабл, бивш професионален състезател по хокей, е номиниран за своя роман-мистификация "Някой си господин Пекелни", свързан с наследството на легендарния френски писател Ромен Гари.

Двама български и трима чуждестранни писатели ще се състезават за Европейската литературна награда за роман „Димитър Димов“ тази година. Петимата претенденти са Венцислав Божинов, Момчил Николов, нидерландецът с марокански корени Джамал Уариаши, хърватката с български произход Дубравка Угрешич и френският писател Франсоа-Анри Дезерабл.

Победителят ще бъде излъчен по-късно през 2020 г. Ето и с кои романи писателите достигнаха финала на литературното отличие:

"Белези" (изд. "Рива") от Венцислав Божинов

"Глад" (изд. "Колибри") от Джамал Уариаши

"Лисица" (изд. "Колибри“) от Дубравка Угрешич

"Някой си господин Пекелни" (изд. "Аквариус") от Франсоа-Анри Дезерабл

"Чекмо" (изд. "Сиела") от Момчил Николов

Журито избра петте произведения финалисти сред 37 романа – 24 български и 13 чуждестранни европейски, номинирани от 21 български издателства.

Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“ има за цел да отличава романи с висока художествена стойност от български и чуждестранни автори от Европа, издадени на български език в рамките на предходната година. Това е и първата награда у нас, за която се състезават едновременно родни и чужди автори.

През 2019 г., в навечерието на 110-тата годишнина от рождението на нейния патрон, бе обявен и първият носител на Европейска литературна награда за роман „Димитър Димов“: французинът Жером Ферари с романа "Проповед за падането на Рим" (изд. "Факел Експрес"), отличен и с престижната френска литературна награда "Гонкур" през 2012 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

литература, роман, награда

Още по темата