Quantcast

Медия без
политическа реклама

За новата "Снежанка": "Уолт и татко биха се обърнали в гроба"

Синът на аниматора, режисирал класиката от 1937 г., недоволства от римейка на Disney

22 Авг. 2023
снимка: Variety
Рейчъл Зеглър и анимационната Снежанка.

Синът на аниматора, който режисира оригиналната "Снежанка и седемте джуджета" на Disney, заклейми римейка, в който главната роля ще изпълни Рейчъл Зеглър. 22-годишната актриса и певица, изгряла в "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг, вече получи много критики от зрители заради коментарите си, че съвременната Снежанка е различна от тази в приказката.

"Оригиналната анимация излезе през 1937 г. и това е много очевидно. Фокусът е върху любовната история с мъж, който буквално я преследва. Откачено! Така че този път не направихме това", гласи коментар на Зеглър пред Extra TV още от края на 2022 г. "Написахме една Снежанка, която няма да бъде спасена от принца и няма да мечтае за истинската любов; тя ще мечтае да бъде лидерът, който знае, че може да бъде", заяви актрисата в друго интервю. 

Дейвид Хенд, който носи името на баща си, обаче не е съгласен с нея. Много млади хора "никога не са гледали оригинала" и "не знаят за какво говорят", заяви синът на режисьора, подписал класиката на "Дисни" преди повече от осемдесет години. "Това е напълно различна концепция и аз изобщо не съм съгласен с нея. Знам, че татко и Уолт също никак не биха я одобрили", цитира го британският в. "Индипендънт". 

91-годишният Хенд, който през 90-те е работил на ниска длъжност в Disney, продължава: "Те променят историите, променят начина, по който героите мислят... Хич не си пада по тези нови "уок" неща, които правят." 

"Намирам го за малко обидно, че се отнасят така към класически филми... Липсва уважение към работата на Дисни и на баща ми. Мисля, че Уолт и татко биха се обърнали в гроба."

Но не само Хенд изрази несъгласие с новата "Снежанка". Зеглър бе обвинена в социалните мрежи в "псевдофеминизъм". В ТикТок видео с над 10 милиона гледания потребителката @CosyWithAngie казва: "Не е антифеминистко да искаш да се влюбиш, да се омъжиш, да останеш у дома, да бъдеш добра, да бъдеш домакиня. Никое от тези неща не те прави по-малоценен като човек или жена." И продължава: "Да критикуваш принцесите на Дисни не е феминизъм. Не всяка жена е лидер, не всяка иска да бъде лидер."

Отделно в други коментари бе изразено недоволство от цвета на кожата на Зеглър. Тя е от колумбийски и полски произход. В приказката на Братя Грим, по която е създаден филмът на Disney, Снежанка бива описвана така - "бяла като сняг, с бузи алени като кръв и с коси черни като абаносово дърво." 

"Снежанка и седемте джуджета" ще излезе по екраните на 22 март догодина. Режисьор е Марк Уеб ("Невероятният Спайдърмен").

В предстоящия игрален филм на „Дисни“, базиран на класическата приказка „Снежанка и седемте джуджета“, изглежда имат проблем с джуджетата.
В приказката на братя Грим Снежанка е "бяла като сняг, с бузи, алени като кръв и с коси, черни като абаносово дърво". По подобен начин я рисува и Уолт Дисни в първия си пълнометражен анимационен филм - "Снежанка и седемте джуджета" от 1937 г.