Quantcast

Медия без
политическа реклама

Дисни, Снежанка и седемте проблема

Студиото отговори на острите критики на Питър Динклидж

27 Яну. 2022
Disney/ EPA/BGNES
Кадър от оригиналния анимационен филм „Снежанка и 7-те джуджета“ от 1937 г. - Питър Динклидж на наградите „Еми“ през 2016 г.

В предстоящия игрален филм на „Дисни“, базиран на класическата приказка „Снежанка и седемте джуджета“, изглежда имат проблем с джуджетата.

Така излиза от изявление, публикувано в Hollywood Reporter, с което представители на студиото отговарят на острите критики от актьора Питър Динклидж, който при участието си в подкаста WTF се възмути от традиционната интерпретация на героите. След като похвали студиото за прогресивния избор на актриса с латиноамерикански произход за Снежанка (Рейчъл Зеглър, пробила като Мария в „Уестсайдска история“), звездата от „Игра на тронове“ го обвини, че прави точно обратното „с тази назадничава история за 7 джуджета, които живеят заедно в пещера“.  

Динклидж, който участва и в предстоящия филм "Сирано", номиниран за "Оскар", е най-известният актьор джудже.

"За да избегнем засилването на стереотипите от оригиналния анимационен филм, ние използваме различен подход към тези седем персонажа и се консултираме с членове на общността на малките хора. Очакваме с нетърпение да споделим повече, когато филмът влезе в производство след дълъг период на разработка", се казва в изявлението на "Дисни".

Все още не е ясно дали актуализираните "джуджета" ще изпълняват същите функции като в оригиналния източник, тоест да копаят скъпоценни камъни?  И ще носят същите  ли имена — Сънливко, Сърдитко, Срамежливко… ?

Тази нова "Снежанка" (и седемте персонажа?) е все още е в предпродукция. До излизането ѝ създателите на филма ще работят с още културни консултанти, точно както и по другите филми на "Дисни", снимани на живо, като "Аладин" и "Мулан". Филмът се разработва от три години; студиото преосмисля героите джуджета от най-ранните етапи, възможно е те да не са точно джуджета, а някакви други магически същества.  

Към Рейчъл Зеглър се присъединяват носителят на "Тони" Андрю Бърнап и звездата от "Жената чудо" Гал Гадот в ролята на Злата кралица. Режисьор на римейка ще е Марк Уеб. 

Оригиналният "Снежанка и седемте джуджета" излиза през 1937 г. и е първият пълнометражен анимационен филм, продуциран от Уолт Дисни. Той жъне огромен успех сред критиците и публиката, а в него - разбира се - джуджетата са си просто джуджета.