Quantcast
Викат полиция заради Исус | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Викат полиция заради Исус

520
 TWITTER
Бездомният Исус в Кливланд, Охайо.

Някой е извикал ченгетата заради Исус… защото е бил изобразен като бездомник, който спи на пейка в парк в Охайо. Статуя, наречена "Бездомният Исус", е била поставена от епископалната църква "Свети Варнава" в столицата на щата Кливланд, за да насочи общественото внимание към проблемите на бездомните хора в града. И очевидно целта е била постигната - някой веднага е подал сигнал в полицията, съобщава TMZ. 

"В рамките на двадесет минути след инсталирането на скулптурата разговарях с един много любезен полицай, който ме уведоми,  някой се е обадил да съобщи за бездомник, спящ на пейка в парка. Само след 20 минути", написа в Туитър Алекс Мартин, свещеник в църквата.

От църквата са коментирали, че реакцията на статуята - която има за цел да вдъхнови гражданите да предприемат действия и да помогне за справяне с кризата с бездомните - „говори за нейната сила".

От "Свети Варнава" добавят, че "гражданинът, който се е свързал с полицията,  със сигурност го е направил от искрена загриженост.  А реакцията на полицая, приел сигнала, е била много професионална - той е бил истински загрижен да реши проблема, а след това нетърпелив да научи повече за скулптурата и нейното послание."

"Бездомният Исус" е бронзова скулптура на канадския творец Тимъти Шмалц, изобразяваща Исус като бездомник, спящ на пейка. Оригиналното произведение е инсталирано в Реджис Колидж, университет в Торонто, в началото на 2013 г. Оттогава бронзови отливки и гипсови копия на творбата са поставени на стотици места по света - в Канада, САЩ, Великобритания, Австралия, Израел, Аржентина, Сингапур, Испания, Ирландия, Белгия, Италия…

Въпреки популярността на скулптурата, тя не е приемана навсякъде безкритично. Според NPR, "някои жители на Дейвидсън, Северна Каролина, я възприели като "обидно изображение" на Исус, което "унижава" квартала. Друг гражданин се оплакал писмено, че статуята му „изкарала акъла“. Според същия репортаж обаче много хора сядали на пейката до спящия Исус, за да се помолят.  

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Андрей Врабчев сменя глави на политици
Антични шедьоври за първи път пред публика в Рим

28.10.2020

383 2
Медуза с главата на Персей стана символ на #MeToo

14.10.2020

1836

Коментари

Дженевра

Гениална работа! Сега един гладен Христос, един слуга, един болен и други такива по пейките в парковете, за да си припомнят християните на кого е проповядвал Христос. Само да не си "изкарат акъла".

Яни-Янаки

Тази скулптура, изобразяваща Исус като бездомник, е безусловно религиозна по своя характер, нещо, което се потвърждава в глава 25 (39-46) от Евангелието на Матей, където е казано, че ако искаме да служим на Исус, начинът е да помагаме на страдащите. Исус е във всеки един от тях.

 

40. Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили.

 

Тази скулптура има място пред всеки православен храм, за да напомня, че страдащите са навсякъде около нас, че Исус не е само вътре в храма.

Влез или се регистрирай за да коментираш