Медия без
политическа реклама

Викат полиция заради Исус

17 Окт. 2020
Бездомният Исус в Кливланд, Охайо.
TWITTER
Бездомният Исус в Кливланд, Охайо.

Някой е извикал ченгетата заради Исус… защото е бил изобразен като бездомник, който спи на пейка в парк в Охайо. Статуя, наречена "Бездомният Исус", е била поставена от епископалната църква "Свети Варнава" в столицата на щата Кливланд, за да насочи общественото внимание към проблемите на бездомните хора в града. И очевидно целта е била постигната - някой веднага е подал сигнал в полицията, съобщава TMZ. 

"В рамките на двадесет минути след инсталирането на скулптурата разговарях с един много любезен полицай, който ме уведоми,  някой се е обадил да съобщи за бездомник, спящ на пейка в парка. Само след 20 минути", написа в Туитър Алекс Мартин, свещеник в църквата.

От църквата са коментирали, че реакцията на статуята - която има за цел да вдъхнови гражданите да предприемат действия и да помогне за справяне с кризата с бездомните - „говори за нейната сила".

От "Свети Варнава" добавят, че "гражданинът, който се е свързал с полицията,  със сигурност го е направил от искрена загриженост.  А реакцията на полицая, приел сигнала, е била много професионална - той е бил истински загрижен да реши проблема, а след това нетърпелив да научи повече за скулптурата и нейното послание."

"Бездомният Исус" е бронзова скулптура на канадския творец Тимъти Шмалц, изобразяваща Исус като бездомник, спящ на пейка. Оригиналното произведение е инсталирано в Реджис Колидж, университет в Торонто, в началото на 2013 г. Оттогава бронзови отливки и гипсови копия на творбата са поставени на стотици места по света - в Канада, САЩ, Великобритания, Австралия, Израел, Аржентина, Сингапур, Испания, Ирландия, Белгия, Италия…

Въпреки популярността на скулптурата, тя не е приемана навсякъде безкритично. Според NPR, "някои жители на Дейвидсън, Северна Каролина, я възприели като "обидно изображение" на Исус, което "унижава" квартала. Друг гражданин се оплакал писмено, че статуята му „изкарала акъла“. Според същия репортаж обаче много хора сядали на пейката до спящия Исус, за да се помолят.  

Още по темата