facebook
twitter

Култура

Ветерани и новатори в програмата на 72-рия Кан

Фестивалът този път отделя голямо внимание на женските режисьорски изяви
259
Чака се Тарантино и "Имало едно време в Холивуд".

След безуспешни опити да уреди отношенията си с гиганта производител на "поточно видео" Netflix и да получи за откриването филма на Куентин Тарантино, а за състезанието новата творба на миналогодишния носител на „Златната палма” Кореeда, дирекцията на фестивала в Кан все пак успя да подреди програмата за предстоящото 72-ро издание (14-25 май). Тя добре представя последната година от живота на световното кино: творческите му поколения, географските му ширини, равенството между половете. При това организаторите оставят отворена вратичка за попълнения - най-вече в очакване на Тарантино, който усилено монтира „Имало едно време в Холивуд”.

Първи в редицата са ветераните: носителите на по две „Златни палми” - белгийските братя Дарден и британецът Кен Лоуч, и на една – американецът Теренс Малик. Към тази група се числят и удостоените с други високи отличия от този и подобни големи фестивали: Джим Джармуш (с неговата зомби комедия „Мъртвите не умират” ще стане откриването), Педро Алмодовар, Марко Белокио, Елиас Сюлейман (Палестина), Корнелиу Порумбою (Румъния), 30-годишният канадец Ксавие Долан, Дяо Инан от Китай, Пон Джун-хо от Южна Корея и др. 

Срещата с избраните филми ще ни убеди (или не) в казаното от генералния директор и главен селекционер Тиери Фремо, че това е една „романтична и политическа” програма, но отсега се знае, че героят на братя Дарден е радикализиран ислямист, че Малик е избрал сюжет от Втората световна война, че дебютиращият, роден в Мали, Ладж Ли е направил шокиращ филм за полицейското насилие в парижки квартал със знаковото заглавие „Клетниците”. В „Болка и слава” на Алмодовар, разбира се, ще бушуват испански страсти, а в „Портрет на млада жена в огън” френската режисьорка Селим Скяма разказва за хомосексуалната любов между художничка и модел в края на ХVІІІ век.

Кан нерядко е бил упрекван, че не отделя достатъчно внимание на женските режисьорски изяви. Сега щедро се е реванширал - общо в официалната програма те са 13, а само в състезателната – 4. Тук освен Скяма са още две млади французойки, едната от които със сенегалски произход. И австрийката Джесика Хауснер, позната в киносредите с „Лурдес” (2009).

От всички въпроси, които може да извика предложената програма, най-важният е: кои от избраниците ще направят най-смелата стъпка в опознаване на съвременната действителност? Миналата година това бяха японецът Корееда с „Джебчии” и ливанката Надин Лабаки с „Капернаум”. Сега тя е председател на журито в „Особен поглед”. Това на основната състезателна програма се оглавява от мексиканеца Алехандро Гонзалес Иняриту.

Магнетизмът на френското участие ще бъде подсилен от 83-годишния Ален Делон, който ще получи почетната „Златна палма”.

Ключови думи:

Кан, фестивал, Златна палма
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Синелибри" влиза в петото измерение на 5 октомври
Кино и джаз вървят ръка за ръка на фестивала In the Palace
Японски лауреат от Кан открива фестивала във Венеция

29.08.2019

107

Коментари

Evasion

Фестивалът този път отделя голямо внимание на женските режисьорски изяви

Какъв срам! Това е отживелица, живеем в XXI век все пак! Защо вниманието не е насочено към чернокожи режиьори хомосексуалисти, с по 5 съпруги от всички полове, бежанци от някъде си, изповядващи исляма и преследвани в родината си заради сексуалната си ориентация? Каква е тази излагация - просто "жени"?!?!? 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×