Quantcast
Ветерани и новатори в програмата на 72-рия Кан | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ветерани и новатори в програмата на 72-рия Кан

Фестивалът този път отделя голямо внимание на женските режисьорски изяви
265
Чака се Тарантино и "Имало едно време в Холивуд".

След безуспешни опити да уреди отношенията си с гиганта производител на "поточно видео" Netflix и да получи за откриването филма на Куентин Тарантино, а за състезанието новата творба на миналогодишния носител на „Златната палма” Кореeда, дирекцията на фестивала в Кан все пак успя да подреди програмата за предстоящото 72-ро издание (14-25 май). Тя добре представя последната година от живота на световното кино: творческите му поколения, географските му ширини, равенството между половете. При това организаторите оставят отворена вратичка за попълнения - най-вече в очакване на Тарантино, който усилено монтира „Имало едно време в Холивуд”.

Първи в редицата са ветераните: носителите на по две „Златни палми” - белгийските братя Дарден и британецът Кен Лоуч, и на една – американецът Теренс Малик. Към тази група се числят и удостоените с други високи отличия от този и подобни големи фестивали: Джим Джармуш (с неговата зомби комедия „Мъртвите не умират” ще стане откриването), Педро Алмодовар, Марко Белокио, Елиас Сюлейман (Палестина), Корнелиу Порумбою (Румъния), 30-годишният канадец Ксавие Долан, Дяо Инан от Китай, Пон Джун-хо от Южна Корея и др. 

Срещата с избраните филми ще ни убеди (или не) в казаното от генералния директор и главен селекционер Тиери Фремо, че това е една „романтична и политическа” програма, но отсега се знае, че героят на братя Дарден е радикализиран ислямист, че Малик е избрал сюжет от Втората световна война, че дебютиращият, роден в Мали, Ладж Ли е направил шокиращ филм за полицейското насилие в парижки квартал със знаковото заглавие „Клетниците”. В „Болка и слава” на Алмодовар, разбира се, ще бушуват испански страсти, а в „Портрет на млада жена в огън” френската режисьорка Селим Скяма разказва за хомосексуалната любов между художничка и модел в края на ХVІІІ век.

Кан нерядко е бил упрекван, че не отделя достатъчно внимание на женските режисьорски изяви. Сега щедро се е реванширал - общо в официалната програма те са 13, а само в състезателната – 4. Тук освен Скяма са още две млади французойки, едната от които със сенегалски произход. И австрийката Джесика Хауснер, позната в киносредите с „Лурдес” (2009).

От всички въпроси, които може да извика предложената програма, най-важният е: кои от избраниците ще направят най-смелата стъпка в опознаване на съвременната действителност? Миналата година това бяха японецът Корееда с „Джебчии” и ливанката Надин Лабаки с „Капернаум”. Сега тя е председател на журито в „Особен поглед”. Това на основната състезателна програма се оглавява от мексиканеца Алехандро Гонзалес Иняриту.

Магнетизмът на френското участие ще бъде подсилен от 83-годишния Ален Делон, който ще получи почетната „Златна палма”.

Ключови думи:

Кан, фестивал, Златна палма

Още

Френски филм с много насилие и секс победи в Кан

18.07.2021

Обновена

7023
Джазфестът в Банско се раздели на два синода

21.07.2021

2149
Двете българки, покорили Холивуд, се прегърнаха в Кан

19.07.2021

2991