Медия без
политическа реклама

Избягал от присъда в Иран режисьор стана фаворит за "Златна палма"

Филмът на Мохамад Расулоф бе посрещнат с 12-минутни овации в Кан

24 Май 2024
На червения килим Расулоф носеше снимки на актьорите от филма си, които не са били допуснати от иранските власти да пътуват за Кан.
ЕПА/БГНЕС
На червения килим Расулоф носеше снимки на актьорите от филма си, които не са били допуснати от иранските власти да пътуват за Кан.

Режисьорът Мохамад Расулоф, избягал от осемгодишна присъда в Иран, се очерта като фаворит за "Златна палма" с филма си "Семената на дивата смокиня". Премиерата му бе посрещната с бурни 12-минутни овации в последния състезателен ден - най-дългите досега на фестивала. Наградите ще бъдат обявени от журито с председател Грета Гъруиг утре.

Расулоф се просълзи и махаше ентусиазирано от балкона в залата, а до него стоеше и окуражаваше публиката да аплодира Али Абаси - негов конкурент в състезанието с филма "Стажантът", в който участва Мария Бакалова. Абаси е също от ирански произход, макар да е по паспорт датчанин. 

Режисьорът благодари на фарси, изразявайки надежда за по-добро бъдеще на Иран. На червения килим Расулоф - който и преди е лежал в затвора в родината си - носеше снимки на актьорите Сохейла Голестани и Мисаг Зарех, които не са били допуснати да пътуват на фестивала. В интервю за "Варайъти" той каза още, че Голестани е била арестувана от иранските служби за сигурност. 

По-рано този месец Мохамад Расулоф напусна нелегално Иран. Водещ глас на иранското кино, който постоянно се противопоставя на цензурата, 51-годишният режисьор наскоро беше осъден на осем години затвор, пет от които - ефективно. Непризнавайки  "несправедливата" присъда, той успя да избяга и да намери убежище в Германия.  Расулоф разказа пред британския вестник "Гардиън" за пътуването, което "отнело няколко часа, било изтощително и изключително опасно, като бил придружен от водач", което му позволило да прекоси планините и да премине границата тайно пеша. 

Режисьорът вече е осъждан и два пъти вкарван в затвора в родината си, където репресиите продължават да се засилват след протестното движение, разтърсило страната след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини в ареста на моралната полиция през 2022 г.

Расулоф не беше стъпвал в Кан от 2017 г., когато спечели наградата "Особен поглед" за филма си "Честен човек", който разглежда въпроса за корупцията. През 2020 г. не му беше позволено да пътува, за да получи "Златна мечка" в Берлин за филма си "Няма зло", третиращ смъртното наказание. 

Новият му филм "Семената на дивата смокиня" обещава да разстрои още повече властта, разказвайки историята на следовател, който постепенно изпада в параноя, в момент, когато в столицата Техеран избухват масови демонстрации. Посрещайки Мохамад Расулоф лично, 77-ият филмов фестивал в Кан изпраща сигнал "към всички творци по света, които страдат от насилие и репресии при изразяването на своето изкуство", каза за АФП директорът на фестивала Тиери Фремо.

 

Ключови думи:

Мохамад Расулоф, Кан

Още по темата