facebook
twitter

Култура

Триумфалната арка ще бъде опакована по проекта на Кристо през 2021 г.

682

Триумфалната арка ще бъде опакована по проект на починалия в неделя в Ню Йорк творец Кристо, така както бе предвидено за есента на 2021 г., предаде БНР, като се позова на Франс прес. Агенцията цитира информация от Центъра за националните паметници във Франция и отговорниците за проекта. Той продължава да се осъществява съобразно плановете на Кристо.

Заради избухването на пандемията опаковането на монумента, който е един от най-посещаваните туристически обекти в Париж, беше отложено с една година - за периода 18 септември-3 октомври 2021 г..

Директорът на Центъра за националните паметници Филип Белавал написа в Туитър след кончината на твореца от български произход: "Ние държим присърце реализирането на проекта, за да върнем малко от огромната любов, която Кристо изпитваше към Париж!"

Центърът "Жорж Помпиду", който поддържаше тесни контакти с Кристо, също потвърди за негова реализация през есента на 2021 г. Центърът подготвя голяма изложба за парижкия период на Кристо и неговата съпруга Жан-Клод. Тя ще бъде открита на 1 юли и ще бъде отворена за посетители до средата на октомври.

"Проектът за опаковане на Триумфалната арка ще се движи по план с начало септември 2021 г., като монтажът ще започне на 15 юли 2021, а демонтажът ще бъде привършен на 31 октомври 2021 г.", уточни и г-жа Лор Мартен, президент на проекта. 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Центърът Помпиду отвори с „Кристо и Жан-Клод, Париж!“

02.07.2020

152
Свободата на Кристо

02.06.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

2139 22
Кристо почина в Ню Йорк

31.05.2020

6846 61

Коментари

редник

Имат бол пари - да опаковат...

Вероятно някакви сметки показват, че опаковането ще се изплати от туристите.

марк

 

 

                     Ми нека опаковат , после да опаковат и Нотр Дам  , накрая ще се окаже , че всеки може да опакова и всеки може да е велик .

soika prismehulka

нищо няма да опаковат.ХА на бас

idunno

Кой знае защо се сетих за детето на бай Петко Белокръвчанина...Христофор Петрович

Василиса Прекрасна

21ва година едва ли  ще си го спомни някой.

 

марк

 

 

 

                                       

21ва година едва ли  ще си го спомни някой.

 

 

                          Аааа, десетина сноби със сигурност .

 

ловkия

Лети и цвъка, лети и цвъка...

Зазимен

Според мен в идеята да се опакова Триумфалната арка няма идея. 

 

За разлика от първия му парижки проект - барикадиране на тясна улица с разноцветни варели, за разлика от портите в Сентръл парк, от чадърите между САЩ и Япония и най-вече - от оранжевите пътища по водата на италианското езеро.

Емил Георгиев

Няколко думи за тези, които не е умориха да повтарят, че всеки може да опакова разни неща. 

Да, всеки може да опакова, на практика всеки може и да рисува. Също така всеки може и да тича, но Юсеин Болт е един. И Кристо е един. Нито  вашите рисунки са като неговите, нито обектите на Кристо са опаковани така, както опаковате вие. 

Ако не вярвате, вземете нещо, (напр. варено пиле), увийте го в прочетен вестник, направете няколко рисунки на пакета и се опитайте да ги продадете (после рециклирайте пилето). Дори и да успеете, Кристо вече го е направил - много преди вас и много по-добре. 

P. S. „Желязната завеса“, „Завесата в долината“, „Бягащата ограда“, „Обградените острови", „Чадърите“, „Портите“, „Плаващите кейове“ и „Мастабата“ не са опаковки.

Зазимен

... което не попречи на част от тях, напр. "Мастабата" да са също така безидейни , безинтересни и на границата на кича.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×