Медия без
политическа реклама

Тейлър Суифт цензурира свой клип заради "дебелофобия"

28 Окт. 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тейлър Суифт е редактирала музикалния клип на един от новите си хитове дни след пускането му. Певицата е подложена на сериозни критики заради оригиналното видео към песента Anti-hero ("Антигерой"). В него Суифт стъпва на кантар, на който е изписано "FAT" (дебел), докато нейното алтер его разочаровано поклаща глава. Критиците твърдят, че сцената е "дебелофобска" и засилва негативните конотации на думата "дебел".

Anti-Hero е част от новия албум на Суифт, издаденият миналата седмица Midnight. Още в полунощ, когато бе премиерата му, той счупи рекордите в Spotify (а също и сървърите на самата стрийминг платформа) за най-слушан албум. Midnight регистрира 183 милиона прослушания в рамките на първите 24 часа.

Успехът на записа обаче отчасти е засенчен от полемиките в мрежата относно "спорния" видеоклип, чийто автор и режисьор е самата Тейлър Суифт. "Гледайте моите кошмарни сценарии и натрапчиви мисли, които се разиграват в реално време", написа тя в Twitter под песента.

Писателката Аманда Ричардс открито я критикува: "Сигурна съм, че в личната история на Тейлър има куп нюанси, но нюансите не са това, което носи тази сцена”, написа тя и допълни, че вместо тях "получаваме поредното бързо ударно напомняне, че това да бъдеш дебел е ужасно".

Не липсват обаче и фенове, които подкрепиха певицата. Мнозина коментираха, че по този начин Тейлър изобразява своя опит с хранителните разстройства и налагането на "перфектния образ", който популярните личности са принудени да поддържат.

Official music video for “Anti-Hero” by Taylor Swift from the album ‘Midnights’.Buy/Download/Stream ‘Midnights’: https://taylor.lnk.to/taylorswiftmidnights ►...

 

Още по темата