Медия без
политическа реклама

Дийпфейк с голата Тейлър Суифт стигна до Белия дом

Обсъждат се законодателни промени за изкуствения интелект заради случката

27 Яну. 2024
Тейлър Суифт
ЕПА/БГНЕС
Тейлър Суифт

Манипулирани изображения на Тейлър Суифт, т.нар. deepfake, които я представят в голи, неприлични и откровено порнографски пози, бяха разпространени в социалната мрежа Х (бивш Туитър) през последните дни и предизвикаха широк отзвук. Все пак 33-годишната певица е най-голямата звезда на масовата култура напоследък и "Личност на годината" на сп. Time. "Ню Йорк Таймс" отбеляза, че една от снимките е била видяна 47 милиона пъти, преди да бъде свалена 19 часа след публикуването й. В момента търсенето на ключови думи "Тейлър Суифт" в X е блокирано. 

Информацията за снимките, голяма част от които вече са свалени, достигна чак до Белия дом и Конгреса на САЩ. От администрацията на американския президент заявиха, че социалните медии носят отговорност за прилагането на правила, които възпрепятстват разпростравянането на подобни дезинформации. "Това е много тревожно. Трябва да направим каквото можем, за да се справим с казуса", каза говорителката Карин Жан-Пиер на пресконференция. 

Липсата на закони срещу фалшивите изображения, вероятно създадени с помощта на изкуствен интелект, засяга предимно жените, добави още тя. 

Обсъждат се законодателни изменения, които да криминализират създаването и разпространяването на "дийп фейк" изображения, предаде и Би Би Си. Американският конгресмен от демократическата партия Джо Морел нарече изтеклите снимки на Тейлър Суифт "отвратителни". „Изображенията може и да са фалшиви, но въздействието им е съвсем реално“, каза политикът в изявление. 

Медията допълва, че във Великобритания дийпфейк порнографията е противозаконна от миналата година, когато бе приет т.нар. Online Safety Act. В САЩ обаче за момента няма федерални закони, които да санкционират създаването и разпространението на подобни изображения, въпреки опитите на щатско ниво да се адресира проблемът. 

Междувременно от X, собственост понастоящем на Илон Мъск, увериха, че "активно премахват" изображенията на певицата и предприемат "адекватни мерки" срещу потребителите, които ги разпространяват". 

Дийпфейк технологията използва възможностите на изкуствения интелект, за да манипулира лицето или тялото на дадена личност в снимки или видеа. Изследване от 2023 г. показва ръст от 550% в използването на манипулирани по този начин изображения спрямо 2019-а. Голяма част от дийпфейковете, публикувани онлайн, са именно с порнографско съдържание, а 99% от обектите в тях са жени. 

"Това, което се случи с Тейлър Суифт, не е нещо ново", отбеляза в X и конгресмен Ивет Д. Кларк. Тя отбеляза, че жените са били мишена на технологията "от години", но с "напредъка на ИИ, създаването на дийпфейк е по-лесно и по-евтино."

"Дали жертвата е Тейлър Суифт или който и да е млад човек, трябва да създадем правила, които се борят срещу тази тревожна тенденция", каза и републиканецът Том Кийн мл., добавяйки, че "ИИ технологията напредва по-бързо, отколкото необходимите за нея регулации."

Тейлър Суифт и нейни представители не са коментирали по никакъв начин случилото се. Таблоидът "Дейли Мейл" обаче съобщава, че адвокатите й планират "законова реакция" срещу сайта, публикувал генерираните от ИИ изображения. 

Смята се, че преди да попаднат в X, неприличните картинки са тръгнали от руската социална мрежа "Телеграм". Групата за откриване на дълбоки фалшификати Reality Defender заяви, че е проследила поток от порно материали, изобразяващи Суифт, най-вече в мрежата на X. Някои изображения са попаднали и във Фейсбук и други платформи за социални медии. "За съжаление те се разпространиха сред милиони и милиони потребители, преди още някои от тях да бъдат свалени", каза Мейсън Алън, ръководител на отдела за растеж на Reality Defender.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Тейлър Суифт, дийп фейк