Медия без
политическа реклама

Дийпфейк клипове на политици се промъкнаха в Meta и X

24 Май 2024
 В името на експеримента нидерланско радио прави дийп фейк с Герт Вилдерс и други политици, които "Мета" без колебание допуска на платформите си.
EPA/BGNES
В името на експеримента нидерланско радио прави дийп фейк с Герт Вилдерс и други политици, които "Мета" без колебание допуска на платформите си.

В навечерието на европейските избори технологичните компании обещаха мерки срещу дълбоките фалшификати. На практика обаче фалшиви видеоклипове на нидерландски политици могат да се разпространяват безпроблемно, показва разследване на нидерландското радио БНР (BNR Nieuwsradio) , съобщи БТА. 

Всичко тръгва от лидера на партия „Важността на Нидерландия“ Вибрен ван Хага, който тази седмица публикува в своя Инстаграм (Instagram) два видеоклипа-дийпфейк на нидерландския министър Хюго де Йонге и Клаус Шваб, основател на Световния икономически форум. За първи път нидерландски политик използва изображения, генерирани от изкуствен интелект, за да спечели гласове, отбелязва радиото.

Но това може да е началото на потоп: в крайна сметка технологичните компании не поставят пречки пред този вид манипулации, според разследването на БНР. С малко средства БНР е направило убедителни дийпфейк на Герт Вилдерс, Каролина ван дер Плас и Роб Йетен, лидери на Партия на свободата, Селско-гражданското движение и  Д66: три партии, които участват в предстоящите през юни избори за Европарламент.

 „Мета“ (Meta) и „Екс“ (X) са приели реклами с фалшиви изображения. Срещу хиляди евро платформите обещават да ги покажат на милиони потребители в деня на изборите. Единствено ТикТок (TikTok) е отказал да публикува видеоклиповете, защото е забелязал „подозрително поведение“.

Според експерти това оставя широко отворена врата за злоупотреби. „Дийпфейк може да окаже сериозно въздействие върху легитимността на изборите в целия Европейски съюз“, казва Йохем де Грот, независим консултант по геополитически въпроси, свързани с изкуствения интелект и член на Комитета за мир и сигурност към Консултативния съвет по международни въпроси. Необходима е навременна намеса, за да се гарантира честността на европейските избори, казва Де Грот. „Можете да назначите хора, които да отговорят за това и да наложите наказания, но дотогава щетите ще са нанесени“.

Лекотата, с която могат да се създават и разпространяват дълбоки фалшификати, е в разрез с обещанието на технологичните компании да се борят с това. През февруари десетки големи компании, включително най-големите платформи за социални медии, подписаха пакт, в който обещаха мерки срещу използването на дийпфейк в изборите. Ник Клег, главен лобист на „Мета“, обяви в началото на тази година, че неговата компания ще обозначава ясно фалшивото съдържание в платформите си „в рамките на месеци“.

Защо въпреки това не бяха предприети ефективни действия, е загадка, се казва в публикацията на нидерландското радио. „Мета“ и „Екс“ не са отговорили на въпросите на БНР. От техническа гледна точка идентифицирането на такива дълбоки фалшификати не е трудно. Нидерландският стартъп DuckDuckGoose идентифицира всички видеоклипове, направени от нидерландското радио, като фалшиви. Meta и X също трябва да могат да го направят, казва съоснователят на компанията Марк Евенблий.

Дейпфейк застрашава изборите

В края на април Европейската комисия също заключи, че „Мета“ не успява да защити демократичния процес. Поради това Комисията започна разследване на технологичната компания. Резултатите и евентуалните санкции обаче едва ли ще бъдат обявени преди европейските избори. Твърде късно, предупреждава Де Грот. „Когато нещо стане заразно, то може да повлияе на възприятията на избирателите“.

Засега дийпфейк-клиповете на партия „Важността на Нидерландия“ са безсмислени и неубедителни по своя характер. Ако се съди по коментарите в Инстаграм, дори собствените ѝ поддръжници реагират предимно отрицателно на крещящия опит за манипулация."Не е задължително един дийпфейк да бъде достоверен, за да посее съмнения и да нанесе щети, предупреждава Майкъл Хамелеерс", доцент в Амстердамския университет. „Дори хората да не повярват на дийпфейк-а, те пак ще мислят по-негативно за политиката“, казва Хамелеерс. „Те оставят следа от съмнение. Това е опасност“.

Евенблий от DuckDuckGoose се опасява, че случаят с Ван Хага е само началото на това, пред което е изправена Европа. „Дийпфейк става все по-добър, а софтуерът – все по-достъпен. Хората все повече осъзнават колко лесно е това, казва Евенблий.“ Той очаква използването му да се увеличи бързо.

В България вече зрее скандал с изтичащи аудио записи основно на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Те са с много лошо качество, сайтът "Афера" излъчва само определени реплики от някакви разговори. Депутатът от ПП Христо Петров - Ицо Хазарта, заяви по бтв, че експерти са им казали, че записите са умишлено манипулирани, за да свикне публиката с лошото качество и няколко дни преди изборите ще се пусне дейпфейк запис, който трябва да я шокира. 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

deep fake, дийп фейк, евроизбори

Още по темата