Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдят Марая Кери за плагиатство на прочутия коледен хит

Музикант иска $ 20 милиона обезщетение заради заглавието на песента

05 Юни 2022
ЕРА/БГНЕС
Марая Кери

Композиторът Анди Стоун заведе дело срещу суперзвездата Марая Кери за нарушаване на авторските му права, съобщи Guardian. Музикантът твърди, че е написал песента All I Want for Christmas Is You пет години преди Марая да пусне своя прословут рождественски хит през ноември 1994 г. По думите на Стоун, той никога не е давал разрешение за използването на сингъла му, във връзка с което и решил да обвини певицата в плагиатство на неговата творба. Това се случва почти 3 десетилетия след излизането й.

Според иска, заведен в окръжния съд на щата Луизиана, Анди Стоун настоява за 20 милиона долара компенсация от Марая Кери. При това става дума само за съвпадение на заглавията между песните, докато текстовете и мелодиите на двата сингъла са кардинално различни.

Откакто излезе през 1994 г. в албума Merry Christmas, тази коледна песен на Марая се превърна в световна класика и твърд фаворит в топлистата на попмузиката за светлия празник. Сега обаче 53-годишната звезда и нейният съавтор Уолтър Афанасиев са обвинени в документите по делото, заведено от ищеца, че „съзнателно, умишлено и с определени намерения са участвали в кампания“ за нарушаване на авторските права на Стоун за песента. Музикантът и неговата група Vince Vance and the Valiants са записали и пуснали сингъл със същото заглавие през 1989-а и и сега той претендира, че Кери и Афанасиев се държат по начин, който цели да „експлоатира популярността и уникалния стил“ на творбата му. В документите пише още, че Кери и Афанасиев са извършили деяния „за несправедливо обогатяване чрез неразрешено присвояване на работата на ищеца“.

Албумът на Марая Кери Merry Christmas, реализиран от Columbia Records, се превръща в най-добре продавания американски коледен музикален албум за всички времена, от който по света са купени над 15 милиона копия. След излизането си песента оглавява класациите в много държави и се смята, че е донесла на Кери повече от 60 милиона долара печалба. Излъчена е над 1 милиард пъти в Spotify. В своята излязла през 2020 г. автобиографична книга The Meaning of Mariah Carey певицата разказва, че първоначално създаването на парчето не е било вдъхновено от Коледа.

В жалбата на Стоун се посочва, че адвокатите му са се свързали за пръв път с Марая Кери и нейните сътрудници миналата година, но не са успели да постигнат споразумение, предава BBC.

Още по темата