Медия без
политическа реклама

Струнен квартет „Фрош“ представи българската музика в Сеул

Творби на Владигеров, Големинов, Добринка Табакова и Георги Андреев влизат в едни от най-престижните концертни зали в Южна Корея

10 Ноем. 2023
Струнен квартет "Фрош" е създаден през 2007 г. в София.
Струнен квартет "Фрош" е създаден през 2007 г. в София.

Струнният квартет „Фрош“ представи за пръв път пред южнокорейска публика българска съвременна музика, вдъхновена от фолклора, съобщават от формацията. Концертът в Сеул е плод на сътрудничеството между фестивала „Софийски музикални седмици“ и корейското музикално сдружение „Изток-запад“.  

Четири произведения са звучали на 4 ноември в зала „Пурджио Ар“: на Панчо Владигеров („Три акварела“), Марин Големинов („Микроквартет“), Добринка Табакова (On a Bench in the Shade) и като световна премиера – „Шопски“ на Георги Андреев.

Университетът „Джеджу“ е поканил „Фрош“ да изпълни тази програма и на 6 ноември на остров Джеджу – една от най-популярните местни туристически дестинации. 

На събитието са присъствали професори, композитори, професионални критици и официални дипломатически лица. Музикантките са били извикани два пъти на бис, а българската музика е била приета с огромен интерес и въодушевление, разказват присъствали. По думите им концерта са гледали над 130 студенти, за които е било изключително изненадващо да разберат, че България може да се гордее не само с киселото мляко и розовото масло, а и с уникалното народно и класическо музикално творчество.  

Струнен квартет „Фрош“ е създаден през 2007 г. в София с примариус Негина Стоянова – цигулка. Останалите актуални членове са Петя Димитрова – цигулка, Мария Вълчанова – виола, и Теодора Атанасова – виолончело. Квартетът започва концертната си дейност с участие в цикъла концерти на БНР. Включва се във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Мартенски музикални дни“, „Варенско лято“, „Аполония“, „Зимни музикални вечери: проф. Иван Спасов“. „Фрош“ са активни и в проекти в чужбина – Art Music Festival в Брюксел, Music Nordica в Осло, „Музиката на Европа“ в Чехия и Великобритания, откриването на български културен институт в Москва. Квартетът осъществява редица български и световни премиери на произведения на Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, Любомир Денев, Александър Радвилович, Румен Бальозов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата